ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Άδεια ταμεία και βαρύ κλίμα στο Μαξίμου

Της Νίκης Ζορμπά

Στο Μαξίμου, το κλίμα δεν είναι απλώς βαρύ. Η αγωνία στη θέα των άδειων ταμείων αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην δήλωση του Γ. Σακελλαρίδη: Επιθυμούμε να λυθεί το θέμα της ρευστότητας, με όποιο τρόπο, όποια μέρα. 
Η στάση του ΔΝΤ, όχι απλώς δεν λειτουργεί επικουρικά, αλλά ανησυχεί έτι περαιτέρω την Κυβέρνηση, η οποία υποδέχθηκε θορυβημένη τη χθεσινή "βόμβα" του IMF: "ή κούρεμα χρέους ή νέα μέτρα". 

"Κυκλωτικές" κινήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Christine Lagarde, σε μια πρωτοβουλία προαναγγελθείσα για τη διευκόλυνση της διαπραγμάτευσης, ζητώντας της σύμφωνα με πληροφορίες να μην επιμείνει το Ταμείο στο άνοιγμα του Ασφαλιστικού τώρα, όπερ αποτελεί το δεύτερο μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης μετά τα εργασιακά. 

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε χθες το βράδυ και με την γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, με την οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησε την πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και τα ζητήματα της συμφωνίας της Ελλάδας με τους θεσμούς.

Στο μεταξύ, αγώνας δρόμου για να επιτευχθεί χαλάρωση των όρων της ΕΚΤ και να πάρει χρηματοδοτική ανάσα η χώρα, ξεκινά σήμερα η Κυβέρνηση δια του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επισκέπτονται τον Mario Draghi στη Φρανκφούρτη, με αίτημα -μεταξύ άλλων- την επιστροφή του 1.9 δισ. ευρώ των κερδών διακράτησης από τα ελληνικά ομόλογα, που θα ανακούφιζαν - μερικώς έστω- τον κρατικό κορβανά.

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ μεταβαίνει σήμερα σε Παρίσι και Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντήσει τον επίτροπο Οικονομικών της Ε.Ε P. Moscovisci και τον γάλλο ομόλογό του M. Sapin.

Κατά πληροφορίες, ο Γ. Βαρουφάκης, αναμένεται να θέσει στους ευρωπαίους αξιωματούχους την "εμπλοκή" στις διαπραγματεύσεις που προκαλεί η στάση και εμμονή - όπως τη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση- του ΔΝΤ, να επιμένει 
στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την επανεξέταση του ασφαλιστικού ζητήματος, τορπιλίζοντας τη διαπραγμάτευση και φέρνοντας σε εξαιρετικά δυσμενή θέση την ελληνική κυβέρνηση. 

Ούτε στις 11 Μαίου το πράσινο φως

Στο μεταξύ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, διατράνωνε την αισιοδοξία του πως έως και ...χθες, Δευτέρα, θα είχε καταστεί εφικτή η συμφωνία με τους Θεσμούς, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στο Brussels Group διαρρέοντας παράλληλα απο κυβερνητικές πηγές, πως η 11η Μαϊου, οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup "έπεφτε" μακριά οπότε η Κυβέρνηση θα ζητούσε την πραγματοποίηση έκτακτου Eurogroup νωρίτερα, το πλάνο αυτό εγκαταλείφθηκε, υπό την πίεση των δανειστών για ομαδικές απολύσεις και περικοπές συντάξεων.

Εξ ου και το Μαξίμου, άλλαξε πλέον στρατηγική, αποχαιρετώντας την "ενδιάμεση συμφωνία" και ανοίγοντας πλέον ζήτημα συνολικής συμφωνίας έως το τέλος του τρέχοντος μηνός, ενδεχομένως αρχές του επόμενου. 

Είναι ξεκάθαρο, πως τα πλάνα άλλαξαν μετά την εμπλοκή που δηιουργήθηκε από την ανυποχώρητη στάση του ΔΝΤ, με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει ότι "ενδιάμεση συμφωνία" με λήψη σκληρών μέτρων, όπως αυτά που βρίσκονται στο τραπέζι, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. 

Το ζέον για το Μαξίμου ωστοσο είναι η χρηματοδότηση έως ότου ( και οψέποτε) συναφθεί η συνολική συμφωνία και τούτο, διότι οι υποχρεώσεις της χώρας σε εσωτερικό και εξωτερικό, είναι αυξημένες. 

Αυτό που επιδιώκει πλέον η ελληνική πλευρά, είναι στο Eurogroup να καταγραφεί έστω ένα θετικό review για τη χώρα, που θα επιτρέψει ενδεχομένως ( θα φανεί και από τη σημερινή συνάντηση Δραγασάκη- Draghi) την εκταμίευση πόρων για την Ελλάδα.

Χρέος- μνημόνιο 

Ερωτηθείς χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το εάν η συνολική συμφωνία θα συμπεριλαμβάνει και διευθέτηση του χρέους ( όπως ήταν το αρχικό σχέδιο) απάντησε σιβυλλικά πως το θέμα αυτό θα το θέσει η ελληνική κυβέρνηση όποτε νομίζει. 

Σαφέστερη ήταν η τοποθέτησή του στην ερώτηση εάν η συνολική αυτή συμφωνία που επιδιώκεται, θα περιλαμβάνει και υπογραφή νέας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας -Εταίρων που θα προβλέπει και τη χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια. 

Επ αυτού, είπε, ότι προφανώς θα τεθεί τέτοιο ζήτημα αλλά νέο μνημόνιο η Κυβέρνηση, δεν υπογράφει. 



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου