ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Χάος: Ξέσπασε πόλεμος ΔΝΤ-Ευρώπης για το ελληνικό χρέος

Το ΔΝΤ απαιτεί πλέον από την Ευρωζώνη να εφαρμόσει την απόφαση για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους «αγοράζοντας» το δάνειο του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Καραδοκεί το ατύχημα
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ «απειλεί» την Ευρωζώνη με το επιχείρημα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ωστόσο, αυτή τη φορά έφτασαν στα άκρα. Το ΔΝΤ απαιτεί από την ευρωζώνη άμεση λύση, επειδή η Ελλάδα έχει φτάσει στο οριακό σημείο να αμφισβητεί την αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ.
To ΔΝΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το capital, έχουν θέσει ευθέως στην ευρωπαϊκή πλευρά το θέμα στην διάρκεια των συζητήσεων που έχουν σε κλειστό κύκλο στην διάρκεια της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Στις συζητήσεις αυτές, η Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανόμενης και της Γερμανίας, δεσμεύθηκε να δώσει «λύση» στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα το αργότερο τον Ιούνιο.
«Αγοράστε το ελληνικό χρέος που έχουμε»
Η «λύση» που προωθεί το ΔΝΤ είναι να εξαγοραστεί μέσω του EFSF το μέρος του δανείου που έχει ήδη δοθεί προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ και να «ακυρωθεί» το υπόλοιπο που μένει να εκταμιευθεί μέχρι το 2016.
Η ελληνική πλευρά έχει έμμεσα λάβει γνώση για το θέμα αυτό, της απαίτησης δηλαδή του ΔΝΤ να εφαρμοσθεί η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 με την οποία η Ευρωζώνη δεσμεύεται απέναντι στο ΔΝΤ να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (με την προϋπόθεση επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων).
Δηλαδή της πίεσης προς την Ευρωζώνη να διασφαλίσει την αποπληρωμή του ΔΝΤ. Και για το λόγο αυτό -δεδομένης της δυστοκίας για ενδιάμεση συμφωνία – άρχισε τα τελευταία 24ωρα να μιλάει για επίσπευση των διαπραγματεύσεων που θα αφορούν στην «μεγάλη συμφωνία» του Ιουνίου.
Αγωνιώδη τηλεφωνήματα σε Λαγκάρντ και Μέρκελ
Υπό την νέα απειλή του ΔΝΤ ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες το βράδυ τόσο με την Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και η γερμανίδα καγκελάριος συζήτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα ζητήματα της συμφωνίας της Ελλάδας με τους θεσμούς.
Η Ευρώπη απαντά όχι στο ΔΝΤ, προς το παρόν
Στο αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να διαγραφεί ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας υπό την απειλή ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση της χώρας, αναφέρονται γερμανικές εφημερίδες.
Η Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι επειδή η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν, το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις: αν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μειώσουν το χρέος της χώρας, τότε αυτό δεν πρόκειται να συνεχίσει να τη βοηθά.
Το ΔΝΤ ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει από τις ελληνικές αρχές δείχνουν ότι η Αθήνα κινείται προς ένα πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ για την φετινή χρονιά, ενώ με βάση τους υφιστάμενους στόχους θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ. Και καθότι η χώρα βρίσκεται τόσο μακριά από τους αρχικούς της στόχους είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση του χρέους της.
Πάντως, όπως εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να απορρίψουν την πρόταση αυτή. Δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αυτή τη χρονική στιγμή, και το δικαιολογούν επισημαίνοντας ότι η Αθήνα δεν έχει να αποπληρώσει τα επόμενα χρόνια υψηλά επιτόκια για τα δάνειά της.
Γερμανικά ΜΜΕ: Γιατί η Γερμανία θέλει το ΔΝΤ
Σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine, η υποστήριξη του ΔΝΤ προς την Ελλάδα δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι της έχει χορηγήσει μεγάλα δάνεια, αλλά έχει να κάνει και με την εξειδίκευσή του σε αυτά τα ζητήματα. Παράλληλα η Γερμανία ζητούσε πάντα να υπάρχει το ΔΝΤ, διότι το εμπιστευόταν περισσότερο για να ασκεί πίεση στην Αθήνα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επιπλέον το ΔΝΤ είχε διαφωνήσει με τις χώρες της ΕΕ και πριν από τρία χρόνια για ανάλογο θέμα και τελικά οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και η Die Zeit, αλλά και το περιοδικό Der Spiegel με τίτλους όπως «Το ΔΝΤ απειλεί ανοικτά με διακοπή της βοήθειας» και «Το ΔΝΤ απαιτεί μείωση του χρέους της Ελλάδας».
Και τα δύο έντυπα υπογραμμίζουν πάντως ότι οι χώρες της ΕΕ αντιτίθενται σθεναρά σε ένα τέτοιο σενάριο, ενώ επισημαίνεται ότι σχεδόν το μισό της τελευταίας δόσης των 7,2 δισεκ. ευρώ θα προέλθει από το ΔΝΤ.
Σκληρό παρασκήνιο
Η είδηση πως το ΔΝΤ έδωσε τελεσίγραφο σε Ευρωζώνη και Ελλάδα, απειλώντας πως δεν θα συμμετάσχει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης για τη χώρα, κυκλοφόρησε πρώτα στους FInancial Times, σε άρθρο του Πήτερ Σπήγκελ.
Ενδιαφέρον, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι ο τίτλος του κειμένου άλλαξε σε σχέση με την πρώτη δημοσίευσή του.
Το αρχικό κείμενο είχε τίτλο «Το ΔΝΤ απειλεί να κόψει το νήμα της ζωής για την Ελλάδα», ωστόσο στη συνέχεια ο τίτλος έγινε ελαφρώς πιο ήπιος και πλέον το δημοσίευμα ονομάστηκε «Το ΔΝΤ υιοθετεί σκληρή γραμμή για τη βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς το πλεόνασμα γίνεται έλλειμμα».


Πηγή: Χάος: Ξέσπασε πόλεμος ΔΝΤ-Ευρώπης για το ελληνικό χρέος | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/204872/haos-xespase-polemos-dnt-eyropis-gia-elliniko-hreos#ixzz3ZFqcACnt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου