ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Ξεπούλημα δικτύων αερίου - ηλεκτρισμού - κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, που ανοίγει τον δρόμο και για άλλες ΔΕΚΟ

Στην αποτυχημένη μνημονιακή πολιτική του 2012 επιστρέφει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στον τομέα της ενέργειας, ακολουθώντας τις πρακτικές των ιδιωτικοποιήσεων και της περιστολής των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ επιλέγει, κατά την προσφιλή της τακτική, να δημιουργεί προνόμια για τους λίγους και εκλεκτούς και ταυτόχρονα να επιβαρύνει την κοινωνική πλειοψηφία.
Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξη Τύπου του κ. Χατζηδάκη αποκαλύφθηκε πλήρως η επιλογή της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τα δίκτυα, ξεκινώντας με τα δίκτυα φυσικού αερίου και στη συνέχεια τα δίκτυα ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ). Η κυβέρνηση, τονίζουν, αντί να στοχεύει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην εμπορία ενέργειας, με διαφάνεια και προς όφελος των καταναλωτών, επιλέγει τη δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων σε ένα μη ανταγωνιστικό πεδίο - επιλογή με όφελος μόνο για κάποιους ιδιώτες και κόστος για τους καταναλωτές και την ελληνική οικονομία, που θα δημιουργήσει καθυστερήσεις στη διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα.
Ως προς την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν “διαβλέπουμε μια προσπάθεια δημιουργίας εργαζομένων δύο ταχυτήτων με την επαναφορά πρότασης της τρόικας του 2012 για την κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ”. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ήταν αορίστου χρόνου, οπότε φαίνεται πως επιδίωξη του υπουργού είναι οι νέοι εργαζόμενοι να είναι συμβασιούχοι, κάτι ιδιαίτερα αρνητικό διότι σημαίνει εργαζόμενους σε απόλυτη ομηρεία και ανασφάλεια, εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, που συνεπάγεται και εύκολες απολύσεις. Όπως τονίζουν, είναι στη λογική μιας κυβέρνησης η οποία έρχεται να απαξιώσει περαιτέρω τη ΔΕΗ, στρώνει το χαλί για την ιδιωτικοποίησή της και σε κάθε περίπτωση, στη λογική της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει τον δρόμο και για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ/δημόσιες επιχειρήσεις.
“Η Ν.Δ. χρησιμοποιεί την ψευδή καραμέλα της δήθεν κατάργησης της μονιμότητας, η οποία, όπως δηλώνει και η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, είχε καταργηθεί το 2012. Η ουσιαστική παρέμβαση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της συλλογικής σύμβασης στη ΔΕΗ”, σχολίασε παράλληλα ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9. Με τον τρόπο αυτό, δήλωσε, δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, νέους “φτηνούς” εργαζόμενους των 600 ευρώ που δεν θα καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις και στελέχη διοίκησης με αυξημένες αμοιβές, με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Φαίνεται τελικά, ανέφερε, ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα “πληρώσουν” τα νέα golden boys της Ν.Δ.
Κύκλοι της Κουμουνδούρου αναφέρονται επίσης στο ότι ο κ. Χατζηδάκης “έχει ακόμη το θράσος να εμφανίζεται ως σωτήρας της ΔΕΗ”, καθώς επιμένει να ισχυρίζεται ότι τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας επί ΣΥΡΙΖΑ (α' εξαμήνου) οφείλονται στις προαποφασισμένες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που εκείνος επέβαλε αναίτια από την 1η Σεπτεμβρίου. Κι ενώ διατείνεται ότι θέλει να καταστήσει τη ΔΕΗ πιο ανταγωνιστική, σημειώνουν, φαίνονται ήδη τα αποτελέσματα των επιλογών του: απώλεια μεγάλου μέρους των πελατών της ΔΕΗ και μάλιστα των συνεπών που επιλέγουν εναλλακτικούς παρόχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου