ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Μηνυτήρια αναφορά από ιδιώτη και ερώτηση της ΝΔ στη Βουλή για την παραχώρηση του "Ελ. Βενιζέλος"


Του Παναγιώτη Στάθη 
Στη Δικαιοσύνη για πρόκληση ζημίας σε βάρος του δημοσίου από την προηγούμενη σύμβαση παραχώρησης για άλλα 20 χρόνια του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, φέρνει το θέμα ιδιώτης, ενώ στη Βουλή οδηγεί την υπόθεση η ΝΔ. 
Η μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στρέφεται κατά παντός υπευθύνου (συμμέτοχου, εμπλεκόμενου, κ.λπ.) και αφορά το ενδεχόμενο τέλεσης αδικημάτων, κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως είναι αυτά της απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, παράβασης καθήκοντος, κ.λπ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, στις 14 Σεπτεμβρίου 2018, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έκανε δεκτή τη νέα προσφορά που υπέβαλε η εταιρεία "Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών" ΑΕ (ΔΑΑ) για την επέκταση – κατά 20 έτη (μέχρι τις 11/6/2046) – της Σύμβασης Παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας.
Η  προσφορά του ΔΑΑ προβλέπει συνολικό τίμημα ύψους 1.382,6 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ, ενώ το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται σε 1,115 δισ. ευρώ.
650 εκατομμύρια λιγότερα
Όμως, όπως σημειώνεται, στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 -ένα χρόνο πριν δηλαδή-  είχε ανακοινωθεί πως έγινε αποδεκτή από το ΤΑΙΠΕΔ προσφορά  για την 20ετή μίσθωση - παραχώρηση του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" και μάλιστα είχε υπογραφεί και η Σύμβαση Παράτασης από τον Υπουργό Οικονομικών, το ΤΑΙΠΕΔ και τη "Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών" ΑΕ. 
Το τότε – του 2017 – συνολικό τίμημα για την παράταση ανέρχονταν στα 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ, ενώ το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανέρχονταν σε 483,87 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, το τίμημα που είχε υπογράψει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν κατά 650 εκατ. ευρώ μικρότερο από αυτό που συμφωνήθηκε φέτος.
Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Σύμφωνα με την αναφορά του απόστρατου πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Σταμάτη η συμφωνία του 2017 σκόνταψε όταν την υπέβαλαν για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Για 9 μήνες το σχέδιο της συμφωνίας παρέμεινε "κολλημένο" στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), καθώς έπρεπε να δοθούν από το ΤΑΙΠΕΔ επαρκείς απαντήσεις. 
Η παρέμβαση αυτή οδήγησε, σύμφωνα με την  αναφορά, στη νέα συμφωνία. 
Η ερώτηση 
Ερώτηση για το θέμα υπέβαλλαν το πρωί προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών οι βουλευτές της ΝΔ Καραμανλής Κώστας (Σερρών) και Μπουκώρος Χρήστος (Μαγνησίας). Αφού αναφέρονται στα πραγματικά περιστατικά, ερωτούν:
"Όπως είναι λογικό, μια τέτοια διαφοροποίηση στο τίμημα για την 20ετή παράταση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών εγείρει πολλά ερωτήματα, και συγκεκριμένα:
- Ποια ήταν η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία που είχε ακολουθηθεί την περίοδο 2016-2017 και οδήγησε στη Συμφωνία της 30ης Σεπτεμβρίου 2017; Σε περίπτωση που δεν είχε ακολουθηθεί διεθνής διαγωνισμός, για ποιο λόγο ελήφθη μια τέτοια απόφαση που αντιτίθεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο;
- Σε ποια μελέτη βασίσθηκε το ελληνικό δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ για τον καθορισμό του τιμήματος της παράτασης παραχώρησης του "ΕΛ. Βενιζέλος" 600 εκατ. ευρώ και σε ποια μελέτη βασίσθηκε σήμερα για το τίμημα των σε 1.382,6 εκατ. ευρώ;
- Ποια ήταν η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαδικασία που είχε επιλέξει η κυβέρνηση και οδήγησαν στη Συμφωνία της 30ης Σεπτεμβρίου 2017;
- Ποια ήταν η άποψη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Commission (DG COMP) για το ύψος του τιμήματος των 600 εκατ. ευρώ;
- Θεωρείτε ότι η κυβέρνησή σας υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όταν μόλις πριν από ένα έτος είχε αποδεχθεί την παράταση της παραχώρησης του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας με το μισό τίμημα απ’όσο τελικά συμφωνήθηκε;"
http://www.capital.gr/epikairotita/3321874/minutiria-anafora-apo-idioti-kai-erotisi-tis-nd-sti-bouli-gia-tin-paraxorisi-tou-el-benizelos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου