ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΑΚΕ Ι.Τ. ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ & ΘΕΣΕΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ 36 ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΕ








Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2016

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ & ΘΕΣΕΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ 36 ου  ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Ενόψει του επικείμενου 36ου Τακτικού Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΑΚΕ Ι.Τ. καθορίζοντας σε πρώτο επίπεδο τη στάση, τις δράσεις και το περιεχόμενο της συμμετοχής της Παράταξής μας τόσο στο εν λόγω Συνέδριο, όσο και στις ευρύτερες εξελίξεις.

Η κάτωθι εισήγηση του Προεδρείου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Στην πιο κρίσιμη καμπή μιας εξαιρετικά δύσκολης παρατεταμένης περιόδου για την Πατρίδα μας, τον ελληνικό λαό και την πραγματική οικονομία, η δημιουργία συνθηκών διατηρήσιμης ανάπτυξης με ενδυνάμωση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της χώρας προβάλλει ως η μόνη συνθήκη ενός νέου αφηγήματος εξόδου από τη σημερινή περιδίνηση με όρους ανάκαμψης, κοινής προκοπής και ευημερίας.

Σε όλη αυτήν την πρωτόγνωρα δύσκολη περίοδο για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, η ΔΑΚΕ Ι.Τ. με υπευθυνότητα συνεχίζει την πορεία καταξίωσής της στους χώρους δουλειάς, δίπλα στους εργαζόμενους και τα διογκούμενα προβλήματά τους, στην πρώτη γραμμή για την έμπρακτη στήριξη του αναφαίρετου δικαιώματος των ανέργων στην εργασία, στο πλευρό των απόμαχων της εργασίας που κάποιοι ασυνείδητα αντιμετωπίζουν ως απόκληρους της ζωής.

Οι προτάσεις μας με πυξίδα και κοινό παρανομαστή τις αρχές και αξίες της ιδεολογίας του ριζοσπαστικού κοινωνικού φιλελευθερισμού συνδιαμορφώθηκαν μέσα από τη διαρκή όσμωση με τις Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις μας (Επιχειρησιακά και Κλαδικά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα), οι οποίες μετέφεραν με μεγάλη εξειδίκευση κομβικά ζητήματα είτε κλαδικού χαρακτήρα είτε της τοπικής οικονομίας και αγοράς εργασίας, καθώς και σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και των άλλων επιστημονικών δομών της ΓΣΕΕ.

Οι θέσεις αυτές μετατράπηκαν σε ηχηρές παρεμβάσεις και προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στην κατεύθυνση της αναγκαίας διεθνοποίησης του Ελληνικού Προβλήματος, ενός αμιγώς Ευρωπαϊκού Ζητήματος. Ταυτόχρονα, η δραστηριοποίησή μας στα Ευρωπαϊκά Χριστιανοδημοκρατικά Συνδικάτα (EUCDW) γνώρισε μεγάλη αποδοχή από τους ευρωπαίους ομοϊδεάτες συναδέλφους μας οδηγώντας σε σημαντικά ψηφίσματα υπέρ της χώρας και των Ελλήνων εργαζομένων.

Οι απόψεις μας αιφνιδίασαν ή “δυσαρέστησαν” τη δογματική -δήθεν ριζοσπαστική- αριστερά, και κάποιες “ελίτ”. Η συνέπειά μας απέδειξε ότι η κοινωνική ευαισθησία είναι συνώνυμό μας και δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν… Η επιλογή μας να είμαστε χρήσιμοι και όχι αρεστοί, το συνδικαλιστικό μας ύφος και ήθος έξω από λογικές συνδιοίκησης, ανάληψης κομματικών, κυβερνητικών ή αμειβόμενων θέσεων σε Δ.Σ., επιβραβεύτηκαν με την άνοδο των δυνάμεών μας.

Φυσικά στη δίνη των μέτρων, στην ένταση των στιγμών και στην ταχύτητα των εξελίξεων έγιναν και λάθη, υπήρξαν αστοχίες και παραλείψεις που διορθώθηκαν ή απαιτείται να διορθωθούν μέσα από την επιβεβλημένη αυτοκριτική και αξιολόγηση που διενεργείται στα όργανα της Παράταξής μας.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. σύμφωνα με το Καταστατικό και τις ομόφωνες αποφάσεις των Συνεδρίων της, άλλωστε, είναι μια ανοιχτή και πολυσυλλεκτική Παράταξη με δημοκρατικές διαδικασίες που -όχι μόνο σέβεται αλλά- αναζητά τον πλουραλισμό και τη σύνθεση ετερόκλητων απόψεων στη βάση πάντα της φιλελεύθερης ιδεολογίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι υπηρετούμε αφενός τη συνένωση ευρύτερων δυνάμεων στο εσωτερικό μας, και αφετέρου την ενότητα στο εσωτερικό των Συνδικάτων. Είμαστε η Παράταξη του μέτρου και μετριοπάθειας που με γνώμονα το η “Ισχύς εν τη Ενώσει” αθροίζουμε αρετές και δεν περιχαρακωνόμαστε. Υπό τη σκέπη μας, εξάλλου, βρίσκουν στέγη χωρίς αποκλεισμούς όλες οι υγιείς φιλελεύθερες και προοδευτικές τάσεις. Είμαστε η Παράταξη που αναλογιζόμενη το θεσμικό της ρόλο στήριξε την ενιαία έκφραση του Συνδικάτου, συμμετείχε στη σύσταση του Προεδρείου της ΓΣΕΕ διατηρώντας παράλληλα τις διαφωνίες και την αυτοτέλειά της, καυτηριάζοντας και αλλάζοντας κακώς κείμενα.

Η στάση και οι αποφάσεις της ΔΑΚΕ Ι.Τ. σφυρηλάτησαν την ενότητα και διαφύλαξαν τη λειτουργικότητα της ΓΣΕΕ. Ο κίνδυνος, όμως, να ζήσουμε φαινόμενα τύπου ΑΔΕΔΥ ή ΕΣΗΕΑ, δηλαδή “κενά διοίκησης” από την  αδυναμία συγκρότησης Προεδρείων, είναι ορατός και αυτό οφείλει να μας προβληματίσει όλους. 

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. έχει αποδείξει -ακόμη και στους πιο δύσπιστους- ότι μπορεί και πρέπει με το σύνολο των δυνάμεών της να εγγυηθεί αυτήν την πορεία προς τα εμπρός για την αναδιοργάνωση του Συνδικαλιστικού Κινήματος σε κάθε του βαθμίδα, μπορεί και πρέπει να γίνει ο “καταλύτης” για την “επανεκκίνηση”, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, τη μεγιστοποίηση της συνδικαλιστικής πυκνότητας και τη συστράτευση του κόσμου της εργασίας ενάντια στα προωθούμενα μέτρα. 

Η πρόσφατη απόφαση του Προεδρείου της ΔΑΚΕ Ι.Τ. (10.2.2016) για ενότητα, ενιαία και συντεταγμένη κάθοδο στο επικείμενο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, αντιπροσωπευτικότητα, εύρος διασποράς και αναλογικότητα στην εκπροσώπηση κλάδων και γεωγραφικών περιοχών θέτει τους πάντες προ των ευθυνών τους. Την ίδια ώρα αποτελεί και ένα ανοικτό προσκλητήριο για να συνταχθούν και να πυκνώσουν τις τάξεις της ΔΑΚΕ Ι.Τ. όλοι εκείνοι που ασπάζονται την Ιδρυτική μας Διακήρυξη και σέβονται τον Κανονισμό Λειτουργίας μας.

Η αδιαπραγμάτευτη ενότητα, λοιπόν, της Παράταξής μας, είναι αναγκαία συνθήκη για την πολυπόθητη διεύρυνση μακριά από το όποιο ψήγμα εσωστρέφειας ή διχασμού που δημιουργεί συνειρμούς με το παρελθόν, "έρχεται από το παρελθόν” και μας γυρνά αρκετά χρόνια πίσω. Η ενότητα είναι ελάχιστη-αυτονόητη ένδειξη σεβασμού, τιμής και συνέπειας στους χιλιάδες εργαζόμενους που επέλεξαν τα ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ Ι.Τ. ή ψηφοδέλτια που στη συντριπτική τους πλειοψηφία απαρτίζονταν από Δακίτες.

Από αυτούς τους συναδέλφους και μόνο για αυτούς εκλεγόμαστε, σε αυτούς και μόνο σε αυτούς απολογούμαστε ή λογοδοτούμε.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. υπηρετεί και θα συνεχίσει αταλάντευτα να υπηρετεί το ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο Συνδικαλιστικό Κίνημα, πέρα από προσωπικές ή παραταξιακές σκοπιμότητες, έξω από κομματικές εξαρτήσεις ή αγκυλώσεις. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε ο “ιμάντας μεταφοράς” των προβλημάτων, των δίκαιων αιτημάτων και των αγωνιών των εργαζομένων στον πολιτικό μας χώρο, και όχι η “φωνή” ή η “γραμμή” του κόμματος σε αυτούς. Αυτό αναφέρει το Καταστατικό μας, αυτό συνάδει με τη συνείδησή μας.

Είμαστε η Παράταξη του φιλελεύθερου κοινωνικά χώρου, με πίστη και πεποίθηση ότι η εφαρμογή ανθρωποκεντρικών και ριζοσπαστικά φιλελεύθερων πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την υπέρβαση της ανακυκλούμενης ύφεσης.

Η γόνιμη σύνθεση ανάμεσα στην ελεύθερη -όχι όμως στην ασύδοτη- οικονομία, την ελευθερία του ατόμου και την κοινωνική δικαιοσύνη προβάλλει ως το κυρίαρχο διακύβευμα. Η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα σε συνδυασμό με την κοινωνική συνοχή δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας.

«H ελεύθερη οικονομία στην οποία πιστεύει η Νέα Δημοκρατία δεν ημπορεί να αποκλείσει την διεύρυνση του οικονομικού τομέως τον οποίο ελέγχει το κράτος. Και η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν ημπορεί να βρει την δικαίωσή της χωρίς παράλληλη συμμετοχή των ευρυτέρων λαϊκών τάξεων στην κατανομή του εθνικού προϊόντος. Κάθε πολίτης της χώρας αυτής πρέπει να γίνει εργάτης μαζί και νομεύς της οικονομικής ευημερίας˙ και να αισθάνεται ήσυχος για το μέλλον του και για το μέλλον των παιδιών του», Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ιδρυτική Διακήρυξη Ν.Δ.

Οι εργαζόμενοι και η μεσαία τάξη είναι η βάση του φιλελεύθερου κοινωνικού οικονομικού μοντέλου, σε μια κοινωνία που δεν υποτάσσεται στη λογική του κέρδους και δεν διαλύεται στο όνομα των λίγων. Μια οικονομία που δίνει ελπίδα και διαχέει ευκαιρίες σε όλους, ασφάλεια σε όσους την έχουν ανάγκη, προοπτική σε κάθε δημιουργική προσπάθεια και στήριξη στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

"...Θεωρεί πάντα όλους τους Έλληνες όχι μόνο ίσους απέναντι των νόμων, αλλά και με ίσα δικαιώματα απέναντι των βιωτικών ευκαιριών και των δυνατοτήτων που διανοίγει ο πολιτικός, οικονομικός και κοινωνικός βίος...", Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ιδρυτική Διακήρυξη Ν.Δ.




Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ της ΔΑΚΕ Ι.Τ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου