ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Έρχεται χαράτσι στις μεγάλες καταναλώσεις νερού

Προσθήκη σχολίου
Επιβάρυνση για τους αγρότες καθώς το κόστος άρδευσης θα υπολογίζεται ανά στρέμμα και με βάση την κατανάλωση - Αύξηση τιμολογίων και σε τουριστικές μονάδες λόγω του μεγάλου περιβαλλοντικού κόστους της υπεράντλησης κυρίως στα άνυδρα νησιά
Της Μαριάννας Τζάννε
Ανά στρέμμα και με βάση την κατανάλωση νερού θα υπολογίζεται σε ένα εξάμηνο από σήμερα το κόστος άρδευσης για τον αγροτικό τομέα, ενώ σημαντικές αλλαγές κυρίως για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και τα συνεταιριστικά δίκτυα άρδευσης περιλαμβάνει επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου τιμολόγησης του νερού.
Δεν θα δούμε σημαντικές αυξομειώσεις στα τιμολόγια των μεγάλων επιχειρήσεων όπως είναι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, καθώς οι εταιρείες αυτές διαθέτουν όλα τα αναγκαία εργαλεία για να τιμολογούν το νερό. Είναι όμως σαφές, και αυτό αναφέρεται ρητά στο σχέδιο της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ότι το μείγμα των τιμολογίων ανήκει στη δικαιοδοσία του παρόχου με γενική αρχή την αύξηση των τιμολογίων στις μεγάλες καταναλώσεις. Τα τιμολόγια αυτά θα αποτελέσουν και ένα είδος αντίβαρου για την αναπλήρωση εσόδων εκεί όπου λόγω κοινωνικών κριτηρίων οι πάροχοι δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως το κόστος ανάκτησης νερού. Αίσθηση μάλιστα κάνει η πρόβλεψη για αύξηση των τιμολογίων στην κατανάλωση νερού από τουριστικές μονάδες, η οποία σχετίζεται με το μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος που αφήνει η υπεράντληση του φυσικού πόρου κυρίως στα άνυδρα νησιά.
Η χώρα μας καλείται να ευθυγραμμιστεί με καθυστέρηση πέντε ετών στην υλοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων (οδηγία 2000/60/ΕΚ), η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενιαίας εθνικής πολιτικής στους τομείς της ύδρευσης που περιλαμβάνουν το κόστος αποχέτευσης αλλά και τη χρήση του νερού στη βιομηχανία και την άρδευση. Το σχέδιο θα κουμπώσει με τη μετεξέλιξη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων σε Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Η δημιουργία κανονιστικού πλαισίου υπαγορεύεται όμως και από έναν ακόμη λόγο, που είναι η δημιουργία κανόνων τιμολόγησης νερού και αποτελεί βασική προϋπόθεση (αιρεσιμότητα) για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Κομισιόν σε διάφορα έργα που προγραμματίζεται να χρηματοδοτηθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ (βιολογικοί καθαρισμοί, φράγματα κ.ά.).
Τον συντονισμό της νέας τιμολογιακής πολιτικής έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει συντάξει και την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση που θα θεσπιστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθώς συναρμοδιότητα για τη διαχείριση του νερού έχουν εκτός από τα προφανή υπουργεία (Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής) και τα υπουργεία Υποδομών, Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών. Θα είναι η πρώτη φορά που ο αγροτικός τομέας θα κληθεί να καταβάλλει το κόστος για τη χρήση νερού που μέχρι σήμερα μπακαλίστικα υπολόγιζαν οι κατά τόπους δημοτικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις και σε μεγάλο βαθμό αγνοούσαν οι αγρότες. Δεν είναι τυχαίο ότι το 60% του αγροτικού κόσμου είναι συμβεβλημένο με συλλογικά συστήματα άρδευσης όπως είναι οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και οι Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ).
Πολλές όμως από τις δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης κυρίως λόγω ανείσπρακτων οφειλών, με αποτέλεσμα να χρειάζονται την κρατική επιδότηση για να μην καταρρεύσουν. «Στις μεγάλες εταιρείες δεν θα δούμε μεγάλες μεταβολές τιμολογίων. Για δε τον αγροτικό τομέα η διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής θα γίνει σταδιακά με στόχο την εξοικονόμηση νερού και την αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης», αναφέρει στο «Newmoney.gr» ο ειδικός γραμματέας Υδάτων Ιάκωβος Γκανούλης. Το σχέδιο προβλέπει σταθερό τέλος ανά στρέμμα καλλιέργειας και μεταβλητά τέλη ανά κυβικό μέτρο ανάλογα με την κατανάλωση. Οπου δεν είναι εφικτή η καταμέτρηση, ο υπολογισμός θα γίνεται κατά έκταση και είδος καλλιέργειας.
Οπως σημειώνει ο κ. Γκανούλης, για την τιμολόγηση του νερού θα ληφθούν υπόψη μια σειρά από παράμετροι όπως οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής λόγω της ανομοιογένειας που εμφανίζει ο αγροτικός τομέας της χώρας, η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των καλλιεργειών και η εξεύρεση των αναγκαίων πόρων για την επιβίωση των τοπικών παρόχων ώστε να ανακουφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός από τις επιδοτήσεις. Αδιευκρίνιστος παραμένει μέχρι στιγμής ο τρόπος τιμολόγησης των ιδιωτικών γεωτρήσεων, που υπολογίζεται ότι καλύπτουν το 40% των αναγκών άρδευσης. Με βάση το σχέδιο του υπουργείου «χρειάζεται να υπάρξει μέριμνα για τους καταναλωτές με ιδιωτικές γεωτρήσεις, όσον αφορά στη συμμετοχή τους στο περιβαλλοντικό κόστος και στο κόστος πόρου». Το τελικό σχέδιο κοστολόγησης του νερού προβλέπεται να είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2016. Αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ κ.ά.) ώστε να οριστικοποιηθεί το τελικό σχέδιο με τους γενικούς κανόνες τιμολόγησης για όλες τις χρήσεις. Το κείμενο θα πάει προς έγκριση στη γνωμοδοτική επιτροπή που συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα συναρμόδια υπουργεία και εν συνεχεία θα περάσει από την Εθνική-Διυπουργική Επιτροπή προκειμένου να θεσμοθετηθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση.
http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/260473-erxetai-xaratsi-stis-megales-katanaloseis-nerou?tmpl=component&print=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου