ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Κομισιόν: Σύγκλιση σε ΦΠΑ-ενέργεια–ιδιωτικοποιήσεις

Νέα παράταση δύο ημερών λαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group στις Βρυξέλλες, με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου ως το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Αυτό ανέφεραν σύμφωνα με ρεπορτάζ του Aθηναϊκού Πρακτορείου κοινοτικές πηγές σημειώνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί πρόοδος,  και υπάρχει σύγκλιση απόψεων.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι υπάρχει συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ, στον ενεργειακό τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται και το θέμα της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

«Τα πράγματα προχωράνε προς τη σωστή κατεύθυνση, επισήμαναν». «Το ποτήρι είναι μισογεμάτο», ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος ως τις 11 Μαΐου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποτιμήσουν θετικά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και με κοινή τους δήλωση.

Πρόσθεσαν ότι οι διαφορές σε γενικές γραμμές παραμένουν στο θέμα του ασφαλιστικού, της αγοράς εργασίας και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι συναντήσεις  - τεχνοκρατικές στο BG, αλλά  και πολιτικές – γίνονται στον απόηχο του «μηνύματος» που μεταφέρθηκε χθες μέσω του Μεγάρου Μαξίμου με χροιά «αδιεξόδου».

Το μήνυμα  μιλούσε για πάγωμα του πολυνομοσχεδίου αν δεν αρθεί το χάσμα διαφορών μεταξύ των Θεσμών (σ.σ. οι εφαρμοστικές διατάξεις που δεν παρουσιάστηκαν ούτε στο υπουργικό της προηγούμενη Πέμπτης), αλλά και για την ενεργοποίηση συνολικά της διαπραγμάτευσης περιλαμβανομένης της επόμενης ημέρας.

Τροχάδην  στο Brussels Group

Ωστόσο, όπως έγραφε νωρίτερα το Capital.gr στο Brussels Group οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς συνεχίζονται κανονικότατα και σήμερα,  ακολουθώντας κατά γράμμα τον προγραμματισμό του προηγούμενου Σαββατοκύριακου με στόχο όχι πλέον μία συμφωνία.

Στόχος από ελληνικής πλευράς είναι έως το Eurogroup της Δευτέρας 11/5 να αποτυπωθεί – ει δυνατό μέσω επίσημης δήλωσης – πρόοδος στις διαβουλεύσεις με το βλέμμα στην ΕΚΤ.

«Η Ελλάδα αναζητά μία θετική δήλωση σε αυτή την υπουργική συνάντηση, ότι οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν καλά, δεν θέλουμε  άλλο ένα στείρο Eurogroup» ανέφεραν πηγές του οικονομικού επιτελείου, εξηγώντας ότι στις τεχνικές διαπραγματεύσεις υπάρχει πρόοδος και αμοιβαίες υποχωρήσεις που  επιβραδύνονται όμως από τις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών.

Σημειώνεται ότι το «εχθρικό» Eurogroup στην Ρίγα απαίτησε συνολική συμφωνία επί της αρχής, για να υπάρξει αίτημα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, μία απόφαση την οποία επιχειρεί διακαώς η Αθήνα να αλλάξει. Για να διασφαλιστεί στις 12 Μαίου, την επομένη του Eurogroup, ακόμη 747 εκατ. ευρώ δόσης προς το Ταμείο.

Η θέση θεσμών και Αθήνας αποτυπώθηκε  χθές σε δηλώσεις του κ.  Moscovici «ελπίζω ότι μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου θα είμαστε σε θέση να πούμε: Ναι, υπάρχει πρόοδος, ισχυρή πρόοδος και είμαστε στο σωστό δρόμο. Η Κομισιόν εργάζεται βήμα βήμα»   Από την πλευρά του ο ισχυρός άνδρας του EWG Thomas Wieser δήλωσε χθες ότι  οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της δεν θα καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία μέχρι την επόμενη εβδομάδα όπως αναμενόταν.  Είπε όμως ότι  «θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία»  

Διαφωνίες με ΔΝΤ


Εξάλλου, σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, κοινοτικός αξιωματούχος αναγνώρισε σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ ότι σε ορισμένα σημεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ. Ωστόσο, σημείωσε ότι ευελπιστεί πως η συνεργασία ανάμεσα στους τρεις θεσμούς θα εξακολουθήσει να είναι αρμονική, υπενθυμίζοντας ότι κοινός στόχος είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ραντεβού ΥΠΟΙΚ -  Padoan

Συνεχίζονται σήμερα και οι διεθνείς πολιτικές επαφές, με τον ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη να μεταβαίνει από το Παρίσι στην Ρώμη. Θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον ομόλογό του Padoan, στον οποίο θα «κομίσει» την ελληνική θέση εν όψει και της επίσημης επίσκεψης  την Παρασκευή στη Ρώμη του Jeroen Dijsselbloem.

Δήμητρα Καδδά


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου