ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΔΑΚΕ ΕΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ελευσίνα  Ο2.03.2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Λευκή απεργία ή Λούφα και απαλλαγή ευθυνών

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Όλοι μας κρινόμαστε για τις αποφάσεις και τις ενέργειές μας, ειδικά όταν αυτές μπορούν να ζημιώσουν ή να ωφελήσουν, την εταιρεία και κατ΄ επέκταση το σύνολο των εργαζομένων.

Δείχνουμε ότι ξεχνάμε εύκολα τι περάσαμε σαν σύνολο και επαναλαμβάνουμε τα ίδια  λάθη, κάνοντας ένα ακόμα μεγαλύτερο, να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε  ένοχους  και να μεταφέρουμε σε αυτούς και δικές μας ευθύνες  και  λάθη.

ΔΕΝ  ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ  ΞΕΧΝΑΜΕ
ΑΛΛΑ  ΚΑΙ  ΝΑ  ΜΗΝ  ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ  ΛΑΘΗ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Ως εργαζόμενοι, ήρθαμε αντιμέτωποι με την προοπτική της ανεργίας όταν φθάσαμε στο παρά πέντε να κλείσουν όλα τα εργοστάσια της εταιρείας, σε Υμηττό Ελευσίνα, Αίγιο, Λαύριο και Μάνδρα. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ αποτρέψαμε αυτή την προοπτική και αυτό θα έπρεπε να μας είχε βοηθήσει να αντιληφθούμε επιτέλους ότι,
Η ΜΟΙΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΗ !

Αν δεν το αντιληφθούμε γρήγορα, ούτε ατμομηχανή, ούτε ναυαρχίδα αλλά ούτε και βαρκούλα θα μείνει. Δημιουργείται σήμερα η εύλογη απορία, αν όλοι θέλουμε πραγματικά να επανακινήσουμε την εταιρεία ή απλά το ευχόμαστε χωρίς να κάνουμε το ελάχιστο για να το πετύχουμε.

Είναι ανώφελο να περιμένουμε την όποια κυβέρνηση να πάρει θετικές αποφάσεις για το δικό μας καλό, όταν εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε εσωτερικά, ακραίες συνθήκες καταστροφικού ανταγωνισμού, μισαλλοδοξίας και τυφλής σύγκρουσης.

Δεν αμφισβητείται ότι όλοι έχουμε υποστεί οικονομική καταστροφή. Οι μισθοί πέσανε στο μισό, επιδόματα εξαφανίστηκαν, όπως και το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας ακόμα και για όσους το δικαιούνταν μέσω εργοστασιακής ΣΣΕ.

Ειδικά οι εργαζόμενοι που εργάζονται στη γόμωση πυρομαχικών, στην Ελευσίνα και στο Λαύριο, σε θέσεις εργασίας άκρως επικίνδυνες που το παραμικρό λάθος μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο ατύχημα (όπως στο παρελθόν)  αν και υπέστησαν την περικοπή του επικινδύνου επιδόματος, που λόγω της φύσης εργασίας τους ήταν και πολύ μεγαλύτερο, συνεχίζουν να εργάζονται, γιατί γνωρίζουν ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να κρατήσουν ζωντανή την εργασία τους, ώστε να διεκδικήσουμε όλοι μαζί  την υπογραφή ΣΣΕ και την επαναφορά του επιδόματος έστω και καθυστερημένα.





Χωρίς εγωισμούς και υπερεκτίμηση της προσφοράς τους. Άλλωστε η προσφορά του κάθε εργοστασίου στην αλυσίδα παραγωγής του ομίλου, δεν μπορεί ούτε και πρέπει,  να μπει στη «ζυγαριά». Αν σπάσει ένας κρίκος χαλάει όλη η αλυσίδα και
ΚΑΜΙΑ «ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ» ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΜΙΑ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΕΝΗ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ !

Οι εργαζόμενοι της Ελευσίνας, αποδέχθηκαν,  την καθημερινή τους μετακίνηση από την δυτική Αττική στην ανατολική.
Μετέφεραν, έστησαν τη γραμμή  παραγωγής  και εργάστηκαν σκληρά για να παραχθεί  η οδηγός μερίδας του πυρομαχικού (40L60), παρόλο που διαφωνούσαν, ως προς τον γενικότερο σχεδιασμό της μεταφοράς του
 ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΕΒΑΛΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ  ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΑΛΟ.

Είναι γνωστό στο εργοστάσιο της Ελευσίνας (όπως και στο Λαύριο) από την εποχή του ιδιώτη, ότι οι απασχολούμενοι στα εκρηκτικά λόγω του αυξημένου κινδύνου και των πολλών ατυχημάτων, ακόμα και θανατηφόρων, έπαιρναν υψηλά  επιδόματα τα οποία έφταναν από μισό έως και έναν  ολόκληρο μισθό, το μήνα. Υπήρχαν μάλιστα τόσο επικίνδυνες θέσεις, που μόνο με οικεία βούληση πήγαινε ο εργαζόμενος.
  Αποτελεί αν μη τι άλλο ειρωνεία να ακούμε σήμερα για «ατμομηχανές» και «ναυαρχίδες».

Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Μπορεί κάθε σωματείο και κάθε χώρος να διατηρεί την αυτοτέλεια του αλλά κανείς δεν μπορεί να μένει εκτός κριτικής για ενέργειες που έχουν επιπτώσεις σε όλους.
Και εμείς έχουμε το δικαίωμα σαν παράταξη και σαν εργαζόμενοι  –χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο–  να κάνουμε αυστηρή κριτική σε λαθεμένες ενέργειες και χειρισμούς που μπορεί να βλάψουν τους πάντες.

Γιατί είναι λάθος οι συνδικαλιστές να συμπληρώνουν «κατά το δοκούν» λίστες με  ονόματα και να αποφασίζουν ποιοι εργαζόμενοι θα παίρνουν επίδομα και ποιοί όχι.

Γιατί είναι λάθος οι συνδικαλιστές να αποκτούν προνομιακές σχέσεις με την εκάστοτε διοίκηση, να συμπεριφέρονται εγωκεντρικά, να υποκαθιστούν και να εκθέτουν τα στελέχη της εταιρείας μεταχειρίζοντάς τα, ως να ήταν εκτελεστικά τους όργανα.

Γιατί είναι λάθος οι αποφάσεις, οι ενέργειες και οι χειρισμοί να καθοδηγούνται από θυμό (;), εγωκεντρισμούς ή παιχνίδια διατήρησης των εξουσιών που διακυβεύονται. 

Γιατί είναι λάθος να διεκδικούνται πρόσκαιρα ομαδικά και αμφιλεγόμενα οφέλη αντί μιας δίκαιης, μόνιμης και συνολικής λύσης.

Γιατί είναι λάθος να στηρίζονται λογικές ρουσφετιού και διακριτικής μεταχείρισης, να διαχωρίζονται σε ομάδες οι  εργαζόμενοι που είναι μέσα στον ίδιο εργοστασιακό χώρο, ακόμα και στο ίδιο τμήμα.

Γιατί είναι λάθος να μη μιλάνε ξεκάθαρα στους εργαζόμενους για το ποιοί δικαιούνται το επίδομα και ποιοί όχι και να μην τους εξηγούν από πού πηγάζει η  διεκδίκηση.

Γιατί είναι λάθος η δημιουργία συγκρουσιακού κλίματος ακόμα και μεταξύ εργαζομένων στον ίδιο εργοστασιακό χώρο και στο ίδιο τμήμα.




Γιατί είναι λάθος να μεταφέρεις το συγκρουσιακό κλίμα σε όλο τον όμιλο, μόνο και μόνο για να κρύψεις τις τεράστιες ευθύνες που έχεις, για να αμβλύνεις τις αρνητικές επιπτώσεις της γενικής κατακραυγής που προκάλεσαν οι ενέργειες σου.

Γιατί είναι λάθος στους εκλογικούς μικροπαραταξιακούς σχεδιασμούς σου να  περιλαμβάνεται η καταβολή ή η δημιουργία ψευδαίσθησης για καταβολή του ανθυγιεινού και επικίνδυνου επιδόματος.

Γιατί είναι λάθος η συνεργασία με τον διευθύνοντα Σύμβουλο στη λογική του ρουσφετιού.

ΕΞΙΛΕΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ
Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΥΘΥΝΩΝ ΚΑΙ Η ΛΕΥΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Κρίνοντας την απόφαση του σωματείου στον Υμηττό να καλέσει τους εργαζόμενους σε «λευκή απεργία», που σαν όρος και σαν πρακτική δεν καταγράφεται συνδικαλιστικά και νομικά, θεωρούμε ότι αποτελεί καταστροφική ενέργεια και πλήττει την εταιρεία για την οποία οι ίδιοι που το αποφάσισαν, διατείνονται ότι ενδιαφέρονται.
Παράλληλα τέτοιου είδους ενέργειες, διακυβεύουν το μέλλον  όλων των εργαζομένων και σίγουρα οδηγούν σε αδιέξοδο, με απρόβλεπτες αλλά πάντως όχι ευχάριστες συνέπειες για όλους.

ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ  Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Τέτοιες πρακτικές και λογικές λευκής απεργίας δεν μπορούν να θεωρηθούν συνδικαλιστική δράση και το μόνο που παράγουν είναι να οπλίζουν με επιχειρήματα όλους αυτούς που τους συναντήσαμε στο δρόμο μας, όταν διακυβεύονταν ακόμα και η ύπαρξη των ΕΑΣ, που κατασυκοφαντούσαν την εταιρεία και τους εργαζόμενους  
Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται για συνετή και ορθόδοξη συνδικαλιστική πρακτική και δεν συνάδει με τους πρόσφατους ενωτικούς μας αγώνες.

Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να υπάρξει άμεση σύνεση.

Πρωτεύον θέμα των εργαζομένων, θα πρέπει να είναι η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας, γιατί μόνο έτσι θα έχουμε την δυνατότητα ενός διεκδικητικού πλαισίου μέσω ΣΣΕ που θα αποκαταστήσει μόνιμα και όχι εφήμερα,  καλύτερες οικονομικές απολαβές για τους εργαζόμενους  ΠΟΥ ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ.

Αυτός ο άκαιρος παραλογισμός που δεν βγάζει πουθενά, πρέπει να σταματήσει, δεδομένου ότι,  η σημερινή διοίκηση δεν έχει καμιά δικαιοδοσία,  αλλά ούτε και ποτέ είχε την πραγματική διάθεση, να  λύσει ουσιαστικά το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε,  γιατί εάν  ήθελε, θα  το είχε πράξει  έγκαιρα και δεν θα το άφηνε να χρονίζει, τεμαχίζοντάς το «κατά το δοκούν», διαχωρίζοντας τους εργαζομένους του ίδιου εργοστασίου ακόμη και ίδιων τμημάτων, σε προνομιούχους πρώτης καταβολής, δεύτερης και τρίτης.

 
Με φιλικούς χαιρετισμούς



ΔΑΚΕ ΕΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου