ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012


Αθήνα, 3 Ιουλίου 2012
ΔΗΛΩΣΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΜΑΣ

Του Προέδρου της ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ και Εκπροσώπου
                         Εργαζομένων στο Δ.Σ. κ. Αγγελάκη Μανώλη

Συναδέλφισες, συνάδελφοι,  

Όπως γνωρίζετε  την προηγούμενη Τετάρτη 27 Ιουνίου, κατόπιν παρέμβασης των Εκπροσώπων των Εργαζομένων στο Δ.Σ., αναβλήθηκε η συζήτηση που αφορά τις μειώσεις των μισθών μας.  Μένοντας σταθερός στις θέσεις μου, διατύπωσα την άποψη πως, ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν θα έπρεπε να συζητηθεί με προφορική εισήγηση.  Επίσης υποστήριξα ότι ένας επιπλέον λόγος για να μην συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, είναι πως δεν μπορεί να λάβει μια τόσο σημαντική απόφαση, ένα μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς καν να ενημερωθεί ο νέος αρμόδιος Υπουργός. 
            Επί της ουσίας, έχω την άποψη ότι από τη στιγμή που το σύνολο των μετοχών της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. που μέχρι τον Γενάρη του 2012 ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο, έχει πλέον εκχωρηθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σύμφωνα και με το Καταστατικό Λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, «Το Ταμείο….δεν υπάγεται στην κατηγορία των Οργανισμών και Επιχειρήσεων του Ευρύτερου Δημόσιου τομέα και δεν εφαρμόζονται σε αυτό, καθώς και στις Εταιρείες των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Ταμείο, οι διατάξεις που διέπουν Εταιρείες που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο….» (Άρθρο 1, παρ. 3 του Ν. 3986/11) και με το Ν. 4024/2011 (Άρθρο 31, παρ. 1.β.) είναι ξεκάθαρο ότι οι διατάξεις του Νόμου 4024/2011, που η Διοίκηση επιμένει να εφαρμόσει, δεν ισχύουν πλέον στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ.
            Επιπλέον πιστεύω ότι η Διοίκηση όφειλε να έχει ζητήσει εγκαίρως αναλυτική, τεκμηριωμένη γνωμοδότηση από τη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της Εταιρείας για το συγκεκριμένο θέμα, όπως άλλωστε έχει πράξει και για μικρότερης σημασίας ζητήματα που αφορούσαν τους εργαζόμενους.
            Σε περίπτωση που τελικά η Διοίκηση επιμείνει στη συζήτηση και λήψη Απόφασης στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Τετάρτη 4 Ιουλίου και ώρα 12.00, για το συγκεκριμένο θέμα, πέρα από την δική μου δεδομένη αρνητική ψήφο, πιστεύω ότι η Ομοσπονδία Εργαζομένων οφείλει άμεσα να καταθέσει Ασφαλιστικά Μέτρα κατά της Απόφασης που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη σε όλους τους εργαζόμενους και να αναστείλει την εφαρμογή της.  Παρόμοιες προσφυγές έχουν γίνει και από άλλους οργανισμούς όπως η ΛΑΡΚΟ, η ΔΕΣΦΑ κλπ.
            Σημαντική εξέλιξη αποτελούν οι πρόσφατες Δικαστικές Αποφάσεις, που έρχονται να δώσουν ελπίδα σε χιλιάδες εργαζόμενους, σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκαν  αντισυνταγματικοί και αντίθετοι με τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας οι Νόμοι 3833/2010 και 3845/2010 που πετσόκοψαν τους μισθούς και τα δώρα μας.   Οι Αποφάσεις αυτές ανατρέπουν τα έως τώρα δεδομένα και πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους εργαζόμενους.
            Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 27.6.2012 αναφέρθηκα και σε δημοσίευμα οικονομικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Μητρόπουλος, παραβιάζοντας τον θεσμικό του ρόλο όπως συνηθίζει, επενέβη ζητώντας διευκρινήσεις και παροχή στοιχείων για τον τρόπο λειτουργίας του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ αλλά και σχετικά με την Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας που πρόσφατα υπογράψαμε.  Η Διοίκηση επιβεβαίωσε πως υπάρχει σχετική αλληλογραφία.  Κατήγγειλα ότι, για άλλη μια φορά το ΤΑΙΠΕΔ και οι ακριβοπληρωμένοι Σύμβουλοι του, συνεχίζουν να παρεμβαίνουν πέραν των αρμοδιοτήτων τους και είναι πια προφανές ότι προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες προς το Δημόσιο συμφέρον.
            Στη συνέχεια ζήτησα ενημέρωση σχετικά με αναφορές εργαζομένων για επισκέψεις και συναντήσεις με στελέχη της ΕΥΔΑΠ, εκπροσώπων της εταιρείας συμβούλων HYDER.  Η απάντηση που έλαβα είναι, ότι η “απόβαση” των Άγγλων σε όλους τους χώρους εργασίας, έχει γίνει με έγκριση της Διοίκησης. Τα στελέχη της HYDER θα καταγράψουν αναλυτικά όλες τις διαδικασίες, τη λειτουργία και τα αντικείμενα της ΕΥΔΑΠ μέχρι τις 28 Ιουλίου, ώστε να προχωρήσουν άμεσα το ξεπούλημα της Εταιρείας.  Θα πρέπει να μας απαντήσει το ΤΑΙΠΕΔ, που προβλέπεται η συγκεκριμένη εισβολή των κάθε λογής συμβούλων στις εγκαταστάσεις μας. 
            Συνάδελφοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα.  Κυρίως η Ομοσπονδία Εργαζομένων πρέπει να συναισθανθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να αναλάβει άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, πριν να είναι πολύ αργά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου