ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Ευχαριστούμε Ιρλανδία


https://www.alaraby.co.uk/english/comment/2018/7/16/thank-you-ireland



Την Τετάρτη το πρωί παρακολουθούσα μια εκπληκτική συζήτηση που διεξάγεται στο ιρλανδικό Κοινοβούλιο, καθώς μέλη μίλησαν υπέρ και κατά ενός νομοσχεδίου που απαγόρευε την εισαγωγή ισραηλινών αγαθών που παράγονται σε οικισμούς σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η εν λόγω νομοθεσία είναι ο νόμος του 2018 για τον έλεγχο της οικονομικής δραστηριότητας στα Κατεχόμενα Εδάφη, ο οποίος θα "ενέκρινε παράβαση για ένα πρόσωπο να εισάγει ή να πωλεί αγαθά ή υπηρεσίες προερχόμενα από κατεχόμενο έδαφος ή να εξαγάγει πόρους από κατεχόμενο έδαφος".
Το νομοσχέδιο εισήχθη από την ανεξάρτητη γερουσιαστή Frances Black και μια ομάδα γερουσιαστών νωρίτερα το 2018. Κατόπιν αιτήματος της Ιρλανδικής κυβέρνησης, οι εισηγητές του συμφώνησαν να καθυστερήσουν τη συζήτηση και να ψηφίσουν μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Η καθυστέρηση αποδείχθηκε ευνοϊκή αφού επέτρεψε στους υποστηρικτές να κινητοποιήσουν ευρεία δημόσια υποστήριξη για την προσπάθεια.

Κατά τους μήνες που οδήγησαν στη συζήτηση της Γερουσίας, η Γερουσιαστής Black συμμετείχε σε αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε τις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές. Με την επιστροφή της, περιόδευσε στην Ιρλανδία κάνοντας συναντήσεις στο Δουβλίνο, το Κόρκ και το Γκάλγουεϊ. Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου φιλοξένησαν επίσης Παλαιστίνιους αγρότες από τη Δυτική Όχθη, οι οποίοι είχαν απήχηση στο Ιρλανδικό ακροατήριο με τη φρίκη της κατοχής .
Αρκετά συμβούλια πόλεων και κομητειών κατέθεσαν ψηφίσματα προς υποστήριξη της πρωτοβουλίας μποϊκοτάζ προϊόντων που παράγονται στα Κατεχόμενα. Καθώς η δημόσια υποστήριξη της Ιρλανδίας αυξήθηκε, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, Fianna Fail, έγινε μέλος του Sinn Fein, των Σοσιαλδημοκρατών και του Κόμματος των Πρασίνων ως υποστηρικτές του νομοσχεδίου. Μέχρι τη στιγμή που η πρόταση  ήρθε προς συζήτηση, η υπερψήφιση της ήταν εξασφαλισμένη. Η ψηφοφορία ήταν 25 υπέρ, με 20 κατά. 
Όσο χαρούμενος κι αν ήμουν με το αποτέλεσμα, ήταν η ίδια η συζήτηση που ήταν τόσο εντυπωσιακή. Ήταν, με μια λέξη, ανοιχτή.

Δεν προβλήθηκε ούτε μία φωνή για την υποστήριξη των πολιτικών του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων. Ακόμα και αυτοί που ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου καταγγέλλουν τους Iσραηλινούς οικισμούς και την μονομερή κίνηση των ΗΠΑ για την ίδρυση πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και περισσότερα από ένα μέλη συνέκριναν την κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με το περιβόητο «καθεστώς απαρτχάιντ» της Νότιας Αφρικής.

Παρά την “αντιπολίτευση” της κυβέρνησης, τα επιχειρήματα τους περιορίστηκαν σε  λόγια ανησυχίας και προσοχής κι αυτά με μισή καρδιά.

Ακόμη και ο κύριος αντίπαλος, ο υπουργός Εξωτερικών Simon Covney δήλωσε ότι θα μπορούσε «να συνδεθεί συναισθηματικά» με το νομοσχέδιο και αναγνώρισε την «βαθιά αδικία» που υπέστησαν οι Παλαιστίνιοι. Αυτός και άλλοι από το κόμμα του κατέστησαν σαφές ότι η πολιτική της κυβέρνησής τους αναγνωρίζει ότι οι οικισμοί είναι  παράνομοι και ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαιώματα που τους στερεί η κατοχή και η επέκταση των οικισμών.  Εξέφρασε όμως την ανησυχία του ότι η Ιρλανδία έκανε ένα βήμα μπροστά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πιθανές επιπτώσεις αυτού του βήματος.

Η απάντηση της Frances Black ήταν τόσο έντονη και εύλογη. Μιλώντας για τον αντίκτυπο των οικισμών στην Παλαιστινιακή ζωή και θρηνώντας την κοίλη καταδίκη των ισραηλινών πρακτικών από την ΕΕ, είπε:

"Αν και οι οικισμοί αυτοί καταδικάζονται επανειλημμένα ως παράνομοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ιρλανδική κυβέρνηση, συνεχίζουν να εξαγάγουν πολύτιμους φυσικούς πόρους και αγροτικά προϊόντα.

Αυτά τα προϊόντα εξάγονται και πωλούνται σε ράφια ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας.  Υπάρχει σαφής υποκρισία εδώ - πώς μπορούμε να καταδικάσουμε τους οικισμούς ως "αναμφισβήτητα παράνομους" ως κλοπή γης και πόρων, αλλά να τους παρέχουμε τη δυνατότητα  να αγοράσουν αγαθά με τα έσοδα από αυτό το έγκλημα ;

Σχόλιο: Το νομοσχέδιο της ιρλανδικής γερουσίας για την απαγόρευση των Ισραηλινών αγαθών που παράγονται στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη αποτελεί παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη, γράφει ο James J. Zogby.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου