ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

https://www.efsyn.gr/arthro/i-athina-apokta-dimosies-vryses-gia-drosero-nero

Η Αθήνα αποκτά δημόσιες βρύσες για δροσερό νερό


Δημόσιες βρύσες σε τρία κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας πρόκειται να τοποθετηθούν μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που συνυπέγραψαν Δήμος Αθηναίων και ΕΥΔΑΠ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκινά με πιλοτικό χαρακτήρα και έχει στόχο να επεκταθεί σε συνολικά 10 κοινόχρηστους χώρους της πρωτεύουσας.
Αν στεφθεί με επιτυχία, οι Αθηναίοι -και οι επισκέπτες της πόλης- θα αποκτήσουν ξανά πρόσβαση σε πόσιμο νερό από δημόσιες βρύσες έπειτα από αρκετά χρόνια!
Οι πρώτες βρύσες θα τοποθετηθούν στην α) συμβολή των οδών Ερμού και Νίκης, β)πλατεία Ασωμάτων και γ) είσοδο του σταθμού Μετρό «Κεραμεικός».
Πρόκειται για μια κίνηση που, όπως τόνισε στην «Εφ.Συν.» η αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Πανίδας, Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, Ελένη Μυριβήλη, «στέλνει σαφές μήνυμα ότι το νερό αποτελεί ένα πολύτιμο δημόσιο αγαθό, ειδικά στις σημερινές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες κρίσης», αλλά και «έχει στόχο την αντιμετώπιση μιας από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που θα κληθούν οι πόλεις να αντιμετωπίσουν τα επόμενα έτη, τις συνεχώς αυξανόμενες θερμοκρασίες και τα κύματα καύσωνα που, σύμφωνα με μελέτες, θα είναι όχι μόνο πιο έντονα αλλά και μεγαλύτερα σε διάρκεια». Επομένως, συμπληρώνει, «το να μπορούν να έχουν οι πολίτες πρόσβαση στο νερό είναι πραγματικά υπόθεση ζωτικής σημασίας».
Οι βρύσες θα έχουν λιτό σχεδιασμό. Είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο χάλυβα και όποιος επιθυμεί θα μπορεί να πίνει νερό ή να γεμίζει το μπουκάλι ή το παγούρι του, σε θερμοκρασία βρύσης.
Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο θα υπάρχει μόνο βρύση και όχι λεκάνη που θα συγκεντρώνεται το νερό.

Το πείραμα που βρόμισε

Το 1996, όταν ακόμη η Ελλάδα διεκδικούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η ΕΥΔΑΠ είχε τοποθετήσει κρήνες σε 15 εμπορικά σημεία της Αθήνας.
Πολύ γρήγορα έγιναν εστίες συγκέντρωσης απορριμμάτων, καθώς αφήνονταν σκουπίδια (πλαστικά μπουκάλια, συσκευασίες παγωτών κ.λπ.) στις λεκάνες των μπρούτζινων βρυσών. Μέσα σε 6 μήνες αποσύρθηκαν...
«Αυτή τη φορά το σχέδιο είναι πιο διακριτικό, αλλά και πιο μελετημένο. Αποτρέπει τη μετατροπή της βρύσης σε σκουπιδότοπο. Δώσαμε προσοχή σε πολλά τεχνικά στοιχεία. Θα τρέχει νερό δροσερό, καθώς οι βρύσες θα είναι σε χώρο σκιασμένο», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η γενική διευθύντρια Συντονισμού της ΕΥΔΑΠ, Εφη Νεστορίδου.
Στα επόμενα σημεία όπου θα τοποθετηθούν βρύσες περιλαμβάνονται το Μουσείο της Ακρόπολης, η Πανεπιστήμιου, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου κ.ά.
Πόσο πίσω στον χρόνο πρέπει να γυρίσουμε προκειμένου να εντοπίσουμε δημόσιες βρύσες με πόσιμο νερό για τους Αθηναίους;
Σύμφωνα με σωζόμενες μαρτυρίες, η πρωτεύουσα είχε 55 κρήνες το 1879. Αυξήθηκαν επί δημαρχίας Δημητρίου Σούτσου (1879-1887).
Ορισμένες παρέμειναν στη διάθεση των κατοίκων μιας πόλης με διαχρονικό πρόβλημα λειψυδρίας, έως τις αρχές του περασμένου αιώνα.
Ο αριθμός τους αρχίζει να περιορίζεται σημαντικά από τον Μεσοπόλεμο και μετά. Με το νερό να γίνεται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης από την αμερικανική ΟΥΛΕΝ, παύει ο Δήμος Αθηναίων να έχει υδραυλική υπηρεσία και να συντηρεί τις κρήνες, καθώς η εταιρεία ήταν αυτή που είχε πάρει την αρμοδιότητα.
Το 1931, οπότε η πώληση του νερού γίνεται πλέον από τη (μετεξέλιξη της ΟΥΛΕΝ, ουσιαστικά ιδιωτική) Ελληνική Εταιρεία Υδάτων, ο κόσμος που είχε νερό από δημόσιες κρήνες, πηγάδια και νερουλάδες αρχίζει και δέχεται πίεση να βάλει μετρητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου