ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Οι εργαζόμενοι απαιτούν απαντήσεις


3 Ιουνίου 2018
Οι εργαζόμενοι απαιτούν απαντήσεις

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ενώ οι εξελίξεις ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και πλήρους ένταξής της στο υπερταμείο προχωρούν από κυβέρνηση-διοίκηση με γοργούς ρυθμούς, η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ αντί να οργανώνει την αντίστασή μας στην εμπορευματοποίηση του νερού και τον αγώνα για τη διαφύλαξη των εργασιακών μας συμφερόντων, συντηρεί, με ευθύνη της πλειοψηφίας ΑΚΕ-ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, στα οικονομικά της μια κατάσταση οικονομικής αδιαφάνειας και σκιών.

Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε έκπληκτοι τα τεκταινόμενα στην ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ και την Ελεγκτική Επιτροπή που εξετάζει τα οικονομικά στοιχεία.  Κατόπιν της καταψήφισης του οικονομικού απολογισμού από το σώμα του συνεδρίου της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, η πλειοψηφούσα παράταξη της ΑΚΕ, διά του κ. Σινιώρη εισηγήθηκε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα έκανε παράλληλο έλεγχο των οικονομικών . Ωστόσο αποφάσισε (με τη συμφωνία της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ) να την καταργήσει χωρίς να απαντήσει σε κανένα από τα ερωτήματα που ετέθησαν από τα μέλη της.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πεισματάρα και τα ερωτήματα παραμένουν και απαιτούν καθαρές απαντήσεις, γιατί πρόκειται για τα συλλογικά χρήματα των εργαζομένων και πρέπει οποιοσδήποτε τα διαχειρίζεται να τα σέβεται!
·         Αληθεύει ότι χωρίς καμία σχετική απόφαση του ΔΣ της ΟΜΕ πληρώθηκε για το Συνέδριο του Ιουνίου 2017, το ποσό των 33.000 € με τέσσερα τιμολόγια σε συγκεκριμένη εταιρεία και όχι απευθείας στο ξενοδοχείο; 
·         Σύμφωνα με δήλωση του ταμία της ΟΜΕ (ΑΚΕ) έχουν αγοραστεί 35 κάλπες ώστε να διανεμηθούν σε πρωτοβάθμια Σωματεία.    Που βρίσκεται αυτό το υλικό της ΟΜΕ; 
·         Ψηφιοποίηση αρχείου της ΟΜΕ.  Ποιο είναι το αρχείο που ψηφιοποιήθηκε;  Αληθεύει ότι κόστισε περίπου 35.000 €;  Το ψηφιακό αρχείο που δημιουργήθηκε που βρίσκεται και ποιος έχει πρόσβαση σε αυτό αφού τα μέλη του ΔΣ δεν το έχουν δει ποτέ;
·         Νέα ιστοσελίδα ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ.  Αληθεύει ότι έχει εξοφληθεί το τιμολόγιο την 1/10/2017, ύψους περίπου 47.000  χωρίς να έχει υλοποιηθεί το αντικείμενο που προέβλεπαν οι σχετικές συμβάσεις;  Που βρίσκονται οι 2000 κάρτες των εργαζομένων που φαίνεται ότι κόστισαν 7000 €;  Η εκπαίδευση και υποστήριξη του συστήματος κόστισε επίσης άλλες 7000 €, ποιοι εκπαιδεύτηκαν και τι ακριβώς περιλαμβάνεται στην υποστήριξη Γιατί δεν λειτουργεί ακόμα?
·         Κατά τα έτη  2014 και 2015, ποιο είναι το ποσό που αναλήφθηκε σε μετρητά από τον τραπεζικό λογαριασμό της ΟΜΕ, για ποιο λόγο και με ποια Απόφαση του ΔΣ της ΟΜΕ;
·         Σύμφωνα με το πόρισμα της Ελεγκτικής Επιτροπής για τη χρήση του 2016, με βάση το οποίο καταψηφίστηκε στο Συνέδριο του Ιουνίου ο Οικονομικός Απολογισμός της ΟΜΕ, υπήρχαν τον Ιούνιο 3.000 € μετρητά.  Μπορεί κάποιος από τους έχοντες την ευθύνη να μας εξηγήσει πώς αυτά μετατράπηκαν σε 70.000 € μετρητά τον Ιανουάριο του 2018; Είναι τα ίδια πρόσωπα που είχαν τις θέσεις ευθύνης τότε όπως και σήμερα και ανήκουν στην πλειοψηφούσα παράταξη της ΑΚΕ.
·         Μπορούν πρόεδρος και ταμίας να μας απαντήσουν πόσες χιλιάδες ευρώ πληρώθηκαν σε συγκεκριμένη εταιρεία για πανό και για πόσα μπλουζάκια? Που βρίσκονται αυτά?
·         Γιατί δεν δόθηκαν από τους αρμόδιους, πρόεδρο και ταμία, της Ομοσπονδίας συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία που γραπτώς ζητήθηκαν από μέλη του Δ.Σ. με το υπ’ αριθμό 1173 10/5/18 Έγγραφο; Φοβούνται κάτι και αρνούνται? Γιατί αρνούνται να ενημερώσουν  που ξοδεύτηκαν τα χρήματα των εργαζομένων?
·         Απαντήθηκε ωστόσο έγγραφο μας με το οποίο ρωτούσαμε αν υπάρχει παρέμβαση της Οικονομικής Αστυνομίας στην ΟΜΕ.  Η απάντηση ήρθε από τον Γενικό Γραμματέα και μας ενημερώνει ότι δεν υπάρχει σχετικό έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου.  Υπάρχει ενδεχόμενο να κατατέθηκε έγγραφο χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου;  Να υπάρχει σε εξέλιξη έλεγχος χωρίς έγγραφη επικοινωνία;  Τελικά έλεγξε ή όχι και για ποιο θέμα η οικονομική αστυνομία την ΟΜΕ;
·         Ένα χρόνο μετά το Συνέδριο της ΟΜΕ όπου είχε ληφθεί Απόφαση για την πρόσληψη Ορκωτών Ελεγκτών για τα οικονομικά σε βάθος εικοσαετίας, επιτέλους ήρθε η σχετική εισήγηση στο ΔΣ.  Υπήρξε η συμφωνία όλων των παρατάξεων εκτός από την ΑΚΕ  για έναρξη από την πρόσφατη πενταετία και σε βάθος 20 ετών (2017-2013 για την αποφυγή και του κινδύνου παραγραφής τυχόν αδικημάτων αλλά και για να πάμε στο Συνέδριο χωρίς σκιές).

Η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ δεν είναι ιδιοκτησία κανενός άλλου παρά των εργαζομένων και η ΑΚΕ δεν απαλλάσσεται της υποχρέωσης να απαντήσει επειδή έχει την πλειοψηφία.  Η πλειοψηφία ΑΚΕ – ΣΥΜΜΑΧΙΑ αφού απαξιεί να απαντήσει στα μέλη του ΔΣ, οφείλει να απαντήσει στους εργαζόμενους γιατί αυτών τις εισφορές διαχειρίζεται.
Δε θα επιτρέψουμε, ενόψει και των δύσκολων μαχών που έχουμε μπροστά μας ως εργαζόμενοι, ούτε να σπαταλούνται τα συλλογικά χρήματα των εργαζομένων ούτε να πλανώνται σκιές και ψίθυροι που μπορούν να συκοφαντούν το συνδικαλιστικό κίνημα. 

Οι έχοντες τις θέσεις ευθύνης, ανήκοντες στην ΑΚΕ, να τοποθετηθούν με ευθύτητα και παρρησία και οι υπόλοιποι ανήκοντες στη ΣΥΜΜΑΧΙΑ να σταματήσουν να «συμμαχούν» μαζί τους και να συντηρούν μια κατάσταση αδιαφάνειας και  σκιών.


Τα Μέλη του ΔΣ της ΟΜΕ
Κωστοπούλου Ρούλα, Κυρίτσης Δημήτρης, Πατακιάς Κώστας, Μερσινιάς Αλέκος, Φωτόπουλος Αθανάσιος, Σκόνδρας Αθανάσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου