ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

ΤΑΙΠΕΔ και στρατηγικός επενδυτής για την ΕΥΑΘ

https://www.efsyn.gr/arthro/taiped-kai-stratigikos-ependytis-gia-tin-eyath



Μπορεί η κυβέρνηση διά στόματος πρωθυπουργού να έχει καλέσει τους δήμους της Θεσσαλονίκης, κοινωνικούς φορείς και ασφαλιστικά ταμεία να διεκδικήσουν ποσοστό από το 24% των μετοχών της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ μέσα από τις μελέτες των συμβούλων αποκρατικοποίησης δεν έχει βγάλει από την ατζέντα του την πώληση των μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή.
Και, μάλιστα, εξετάζει και σειρά από σενάρια για παραχώρηση του μάνατζμεντ της εταιρείας σε ιδιώτη, διαφορετικά, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, ποιος θα… ενδιαφερθεί να αγοράσει ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ;
Τα στοιχεία από τις μελέτες που έχει παραγγείλει το ΤΑΙΠΕΔ και που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.» καταδεικνύουν επιπλέον ότι μόνο ως «σύμπτωση» ή «τυχαίο» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το ταξίδι των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας στο Παρίσι, όπου παράλληλα με τις δεξιώσεις στον 41ο όροφο, η εταιρεία Σουέζ εκδήλωσε επισήμως, άλλη μια φορά, ανοιχτά το ενδιαφέρον της για την αγορά του 24%.
Η αξιολόγηση των επιλογών διάθεσης του ποσοστού των μετοχών που έγινε για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ από διεθνή εταιρεία εξετάζει μια σειρά από σενάρια τα οποία τουλάχιστον προβληματίζουν για τη σκοπιμότητά τους.
Οι επιλογές βάσει των σεναρίων είναι:
1. Γρήγορη διαδικασία βιβλίου προσφορών. Πηγές της αγοράς έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι ανάλογη διαδικασία επιλέγεται όταν η προς πώληση εταιρεία δεν διαθέτει ρευστότητα προκειμένου να υλοποιήσει απαραίτητα επενδυτικά σχέδια. Μόνο που αυτή η περίπτωση δεν μπορεί να αφορά την ΕΥΑΘ, που έχει ταμειακά διαθέσιμα άνω των 65 εκατ. ευρώ, ενώ η ΕΥΔΑΠ άνω των 290 εκατ. ευρώ (στοιχεία 31.12.2017).
2. Δευτερογενής δημόσια προσφορά, δηλαδή πώληση των μετοχών μέσω του ΧΑΑ (θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή με περιορισμό ως προς τα ανώτερα ποσοστά διανομής).
3. Γρήγορη διαδικασία με βιβλίο προσφορών και συμφωνία τεχνικής υποστήριξης. Ισχύουν όσα αναφέρονται στο 1ο σενάριο με την προσθήκη ότι «υποκρύπτεται» περιορισμός του αριθμού των υποψήφιων αγοραστών στις ομοειδείς εταιρείες (δηλαδή στις πολυεθνικές νερού) που θα αξιοποιήσουν τη συμφωνία τεχνικής υποστήριξης προκειμένου να πουλήσουν τεχνογνωσία η οποία θα καταστήσει τις δύο εταιρείες ομήρους τους.
4. Δευτερογενής δημόσια προσφορά και συμφωνία τεχνικής υποστήριξης. Ομοια με το 2ο σενάριο με την προσθήκη ότι «υποκρύπτεται» πάλι περιορισμός του αριθμού των υποψήφιων αγοραστών στις ομοειδείς εταιρείες (πολυεθνικές νερού) όπως και στο 3ο.
5. Πώληση μετοχών χωρίς την παραχώρηση του management. Πρόκειται για τη δεύτερη επιλογή που είναι συμβατή με τις κυβερνητικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις όπως έχουν διατυπωθεί και πρόσφατα διά στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
6. Πώληση μετοχών με εκχώρηση του management. Πρόκειται για έμμεση ιδιωτικοποίηση, σε προφανή και ευθεία αντιπαράθεση με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.
7. Στρατηγική συμμαχία με συμφωνία παροχής τεχνικής υποστήριξης. Παραλλαγή του 6ου σεναρίου με περισσότερο εύπεπτη ορολογία. Ισχύουν όσα αναφέρονται στο 3ο και το 4ο για τις συνέπειες της συμφωνίας τεχνικής υποστήριξης.
Σύμφωνα με τα σενάρια που δόθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, προκύπτει ότι η τιμή διάθεσης των μετοχών αυξάνεται ανάλογα με τα «προνόμια» που παραχωρούνται στον υποψήφιο αγοραστή.
Ετσι, είναι «φυσιολογικό» να συγκεντρώνουν υψηλότερη βαθμολογία οι επιλογές που συνοδεύονται είτε από εκχώρηση management (υπ' αριθ. 6) είτε από συμφωνία τεχνικής υποστήριξης (υπ' αριθ. 3, 4 και 7). Κατά το κοινώς λεγόμενο, θα αξίζουν κάτι παραπάνω οι μετοχές αν δοθεί και το μάνατζμεντ, πράγμα φυσικό, όπως αντιλαμβάνεται και ένας αδαής περί τα οικονομικά.
Το πώς θα κινηθούν δήμοι και φορείς της Θεσσαλονίκης δεν είναι ακόμη ακριβώς γνωστό. Επισήμως έγινε γνωστό πως η Επιτροπή που συγκροτήθηκε από την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) στην τελευταία της συνεδρίαση (24 Απριλίου) προτείνει τη δημιουργία Συνεργατικού Σχήματος Διαχείρισης του Νερού.
Η πρόταση θα παρουσιαστεί στους δημάρχους των 11 δήμων της Θεσσαλονίκης που εξυπηρετούνται από τα δίκτυα της ΕΥΑΘ και στη συνέχεια θα τεθεί σε διαβούλευση με τα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια και τις τοπικές κοινωνίες.
Στην Επιτροπή συμμετέχουν οι δήμαρχοι Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, ο γενικός γραμματέας της ΠΕΔ-ΚΜ, Μιχάλης Ξανθόπουλος, και οι εκπρόσωποι των 54 Φορέων και Κινημάτων για τη Συνεργατική Διαχείριση του νερού της Θεσσαλονίκης, Κώστας Μαριόγλου, Λάζαρος Αγγέλου και Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου