ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018

EKA - Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

ΕΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

Ταχ. Διεύθ.: Γ’ Σεπτεμβρίου 48Β, 104 33, Αθήνα Τηλ.: 210 88 36 918 ■
Web Site: www.eka.org.gr e-mail: eka.press@gmail.com

Αρ. Πρωτ.:   4059                                                  Αθήνα, 26/04/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

28 Απριλίου 2018
Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, αναδεικνύει σε μείζον ζήτημα και ανησυχεί για  την κατάσταση των συνθηκών εργασίας  των εργαζομένων στη χώρα μας.
Το κεντρικό θέμα του  παγκόσμιου φετινού εορτασμού είναι:  «Νέα  γενιά: ασφαλής και υγιής», με ειδική αναφορά  εκτός από την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία των νέων και την ανάγκη κατάργησης της Παιδικής Εργασίας.
Στη χώρα μας δυστυχώς,  η  Ασφάλεια και Υγεία στην εργασία  έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια την γενικότερη υποχώρηση της  προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, γεγονός που  συμβάλλει στην δημιουργία  νέων  πεδίων παραβατικότητας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, παράλληλα με την υποτίμηση των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.
Η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας οφείλεται στην εντατικοποίηση της δουλειάς, την παρατεταμένη εργασιακή ανασφάλεια, τις απολύσεις αλλά και την ανεργία που εξουθενώνουν τους εργαζομένους. Παράλληλα, έχουν μειωθεί σημαντικά τα κονδύλια για την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας από πλευράς των επιχειρήσεων, καθώς και οι έλεγχοι από την Πολιτεία στους χώρους εργασίας.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά εργατικών ατυχημάτων συμβαίνουν στο χώρο της μεταποίησης, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, στην επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, στον κλάδο των κατασκευών και τον κλάδο μεταφοράς και αποθήκευσης. Υψηλό είναι και το ποσοστό των
τροχαίων ατυχημάτων που συνδέονται με την εργασία. Σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, συμβαίνει περίπου το 30% του συνόλου των εργατικών ατυχημάτων.
Οι  κακές συνθήκες εργασίας συσχετίζονται με την κατακόρυφη αύξηση του στρες, το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout), την αύξηση περιστατικών υπέρτασης και στεφανιαίας νόσου, την κατάθλιψη, την αύξηση μυοσκελετικών παθήσεων (λόγω εντατικοποίησης της εργασίας), την αύξηση ψυχιατρικής νοσηρότητας, την αύξηση επισκέψεων στους γενικούς γιατρούς, την αύξηση αυτοκτονιών.
Είναι επιτακτική ανάγκη η αναστροφή της υπάρχουσας κατάστασης. Προς τον σκοπό αυτό  προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση του ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση  της  τήρησης της νομοθεσίας, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων με μεγαλύτερη στόχευση σε επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου. Απαιτείται επίσης η εκπαίδευση των εργαζομένων στην αναγνώριση της επικινδυνότητας του χώρου εργασίας.
Η υποτίμηση της Υγείας και Ασφάλειας στη εργασία, ευθύνεται  για  σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, την αρτιμέλεια και σε αρκετές περιπτώσεις  την ίδια την ζωή των εργαζομένων.


Το Δ.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου