ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ - ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΩΝ



21 Νοεμβρίου 2017

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΩΝ

Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι κατά τη συνεδρίαση της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ στις 20.11.2017 παρουσία και του Νομικού Συμβούλου, συζητήθηκε το ζήτημα των μισθολογικών προαγωγών (τριετίες) εκτενώς.

Πέραν τούτου, η ΔΑΚΕ είχε ήδη αναζητήσει και έχει στα χέρια της σχετική γνωμοδότηση και από άλλο νομικό σύμβουλο καθώς και την αρνητική γνωμοδότηση των νομικών υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ ήδη από το 2013.

Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών επί του θέματος, το 2013.  Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι αντίστοιχες κινήσεις και σχετική αλληλογραφία υπάρχει ήδη από το 2013 η οποία όμως ήρθε εις γνώση μας μόλις το Νοέμβριο του 2017.  Σε σχετική μας ερώτηση στο ΔΣ της ΟΜΕ, δε λάβαμε ξεκάθαρη απάντηση γιατί αυτό δεν είχε γνωστοποιηθεί στους εργαζόμενους από τότε αλλά παρήλθε μια πενταετία κατά την οποία όσοι θα είχαν προσφύγει τότε, θα είχαν ήδη λάβει Αποφάσεις στα χέρια τους.

Η θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της ΟΜΕ, τον Μάιο του 2017.
Η γνωμοδότηση του δικού μας Νομικού Συμβούλου η οποία αναγνωρίζει το βάσιμο της διεκδίκησης.
Οι απόψεις έγκριτων νομικών με τους οποίους συνομιλήσαμε.

Όπως προκύπτει από όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας:
  1. Όσον αφορά την αναστολή των μισθολογικών προαγωγών στον χώρο της ΕΥΔΑΠ, αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση και επομένως είναι δικαίωμα του κάθε συναδέλφου να το διεκδικήσει.  Βεβαίως κανένας δεν μπορεί να προδικάσει τις δικαστικές αποφάσεις.
  2. Όσοι συνάδελφοι έχουν ήδη προσφύγει σε τακτική αγωγή παλαιότερα, είτε με τον κ. Παυλάτο, είτε με άλλον δικηγόρο, δεν μπορούν να προσφύγουν ξανά για το ίδιο θέμα.
  3. Με προθεσμία την 31.12.2017 και επιθυμούν να προσφύγουν, μπορούν να καταθέσουν όσοι κατά το 2012 δικαιούνταν μισθολογική προαγωγή και δεν την έλαβαν.  Για όσους θα έπαιρναν την προαγωγή αυτή το 2013 και μετά ΔΕΝ υπάρχει λόγος βιασύνης.  Σημειώνεται ότι ακόμα και αν χαθεί η προθεσμία των πέντε ετών από τη βλαπτική μεταβολή, δεν χάνεται το δικαίωμα της προσφυγής.
  4. Οι αγωγές που θα γίνουν δεν θα αφορούν το σύνολο των εργαζομένων αλλά μόνο όσους προσφύγουν δικαστικά.  Ενδεχόμενες κερδισμένες, τελεσίδικες  αποφάσεις ομάδων εργαζομένων, θα αφορούν μόνο όσους έχουν προσφύγει.
  5. Δεν υπάρχει λόγος μαζικής ή ομαδικής προσφυγής καθώς ο καθένας έχει δικαίωμα να προσφύγει ατομικά εφόσον το επιθυμεί.
  6. Δεν ελήφθη από την ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ καμία απόφαση για οποιαδήποτε προσφυγή, αλλά δόθηκε η κατεύθυνση στα Σωματεία να εξετάσουν το ζήτημα και να κατευθύνουν ανάλογα τα μέλη τους.
  7. Σύμφωνα με την άποψη του Νομικού Σύμβουλου της ΟΜΕ, όσο ισχύει ο Νόμος 4024 για το μισθολογικό κόστος, ο τρόπος με τον οποίο θα καταβληθούν τυχόν κερδισμένες αποφάσεις, επαφίεται αποκλειστικά στην Διοίκηση της Εταιρείας.  Σε αυτήν την περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει μισθολογικό κόστος.
Η ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ, θεωρεί ότι οι αγώνες πρέπει να δίνονται με δυναμικές διεκδικήσεις στο εργασιακό πεδίο και ως συνδικαλιστική παράταξη οφείλει πρωτίστως να ενημερώνει έγκυρα τους συναδέλφους.  Αυτό και πράττουμε. 

Οι δικαστικές προσφυγές είναι προφανώς ένα μέσο διεκδίκησης στο οποίο έχει δικαίωμα κάθε εργαζόμενος αφού λάβει την απόφασή του βασισμένος στα πραγματικά δεδομένα.
Όλα τα στοιχεία που αναφέραμε είναι στη διάθεση των συναδέλφων που ενδεχομένως να τα χρειαστούν.

Όπως δηλώσαμε και κατά τη συνεδρίαση της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ στις 21.11.2017, θέση μας αποτελεί η διεκδίκηση του αιτήματος για το ξεπάγωμα των μισθολογικών προαγωγών, να συμπεριληφθεί στην επόμενη Συλλογική Σύμβαση που θα υπογραφεί την Άνοιξη του 2018.

Η Πρόεδρος


Κωστοπούλου Ρούλα
Ο Γεν. Γραμματέας


Σουλιώτης Δημήτρης







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου