ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Mε «άρωμα» ενέργειας το Υπερταμείο για τη δημόσια περιουσία


Ενεργειακό άρωμα αποκτά το νέο Υπερταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το μάνατζμεντ του οποίου αναλαμβάνει η 46χρονη Ουρανία Αικατερινάρη, πρόσωπο με μακρά θητεία στην ηγετική ομάδα της ΔΕΗ.

Πρώην αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ μεταξύ 2010-2015 επί κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά, κόρη της πρώην βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξυροτύρη, τοποθετείται διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ) όπως ονομάζεται το Υπερταμείο.

Δηλαδή αναλαμβάνει να τρέξει έναν τεράστιο και πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα μηχανισμό, που θα αποτελεί αφεντικό για τουλάχιστον 11 ΔΕΚΟ με συνολικό αριθμό προσωπικού πάνω από 38.000 εργαζομένους και πολλές χιλιάδες ακίνητα.

Την ανακοίνωση για τα τρία εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της ΕΕΣΠ (Ουρανία Αικατερινάρη διευθύνουσα σύμβουλος, Γιώργος Διαμαντόπουλος πρόεδρος και Στέφανος Γιουρέλης μέλος) έκανε η ίδια η Εταιρεία και ενώ είχε προηγηθεί σχετικός διαγωνισμός από το Εποπτικό Συμβούλιο, του οποίου προΐσταται ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκε κοσμοσυρροή και λέγεται ότι τα βιογραφικά για τις θέσεις των μελών του ΔΣ ανήλθαν σε αρκετές εκατοντάδες. Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η πλήρης σύνθεση του ΔΣ, που θα αποτελείται συνολικά από 5 έως 7 μέλη, εκ των οποίων μόνο τα 3 παραπάνω θα έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Η ολοκλήρωση μιας από τις βασικές εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης γίνεται εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και συνδέεται ασφαλώς με την επικείμενη επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Εδώ και καιρό οι δανειστές πίεζαν την κυβέρνηση να επισπεύσει τη στελέχωση του Υπερταμείου, υποχρέωση που όπως και οι άλλες της δεύτερης αξιολόγησης καθυστερούσε. Το μήνυμα ήταν «τρέξτε», και δεν είναι τυχαίο ότι τα κείμενα συμπερασμάτων όλων των τελευταίων Eurogroup περιελάμβαναν πάντα μια ειδική αναφορά στο θέμα.

Υπ' αυτήν την έννοια η ανακοίνωση των εκτελεστικών μελών του ΔΣ του Υπερταμείου αποτελεί μήνυμα ότι η κυβέρνηση συμμορφώνεται σε ένα θέμα που ειδικά για το Βερολίνο αποτελεί κάτι σαν το ιερό δισκοπότηρο του 3ου Μνημονίου. Θεωρείται το πιο κομβικό στοιχείο, το κλειδί χωρίς το οποίο δεν ξεκλειδώνουν τα δάνεια του ESM, αφού τα έσοδα από την πώληση και εκμετάλλευση της κρατικής περιουσίας λειτουργούν ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση.

Στο διά ταύτα το Υπερταμείο στερεί ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης πολιτικής από τα χέρια του πολιτικού συστήματος καθώς συγκεντρώνει μια πρωτόγνωρη εξουσία.

Ανάμεσα στις ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται είναι οι πιο εμβληματικές από τις κρατικές επιχειρήσεις: ΔΕΗ (34%), ΕΥΔΑΠ (50%), ΕΥΑΘ (51%), ΕΛΤΑ (100%), ΟΣΕ (100%), Αττικό Μετρό (100%), ΟΑΣΑ (100%), ΣΤΑΣΥ (100%), ΟΣΥ (100%), Κτιριακές Υποδομές (100%) κ.ά. Η ένταξή τους σημαίνει από αναδιάρθρωση και εξορθολογισμό δαπανών έως και πώληση, ενώ το γεγονός ότι η Ουρανία Αικατερινάρη γνωρίζει από πρώτο χέρι τον χώρο της ενέργειας προσδίδει έντονο ενεργειακό άρωμα στο νέο Υπερταμείο.

Από τις πρώτες δράσεις του νέου ΔΣ είναι να επιλέξει τα ΔΣ των τριών (από τις τέσσερις) θυγατρικών του φορέα - ΕΤΑΔ, ΤΑΙΠΕΔ και Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) - όπου έχουν μεταβιβαστεί τα ποσοστά των παραπάνω ΔΕΚΟ.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο κουμπώνει και η κουβέντα γύρω από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Εδώ και καιρό κάποιοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι με την ένταξη του ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο μπαίνει τέλος σε μια σειρά μελλοντικών ιδιωτικοποιήσεων καθώς οι συμμετοχές του σε κρατικές επιχειρήσεις (π.χ. 17% της ΔΕΗ, 11% της ΕΥΔΑΠ, 23% της ΕΥΑΘ) θα μεταφερθούν στην ΕΔΗΣ.

Το επιχείρημά τους είναι αυτό της ενιαίας διαχείρισης. Δεν μπορεί, λένε, το ΤΑΙΠΕΔ να κατέχει το 17% της ΔΕΗ ή το 23% της ΕΥΑΘ, και η ΕΔΗΣ τα υπόλοιπα ποσοστά και να προχωρήσει έτσι η αξιοποίησή τους.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες οι δανειστές δεν δέχονται να ξηλωθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς συνδέεται με ποσοτικοποιημένα έσοδα ύψους 5,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2018. Εξ αυτών, έχουν εισπραχθεί μόνο 499 εκατ. (2016), που σημαίνει ότι αν το πρόγραμμα ξηλωθεί η κυβέρνηση θα πρέπει να αντικαταστήσει το δημοσιονομικό κενό με άλλα μέτρα, όπως ενεργοποίηση του κόφτη, μείωση αφορολογήτου κ.ο.κ.

Γιώργος Φιντικάκης
Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500126346

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου