ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ με 4ο Μνημόνιο: Αυξήσεις σε τρόφιμα, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ! Τσακαλώτος: Πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας

Νέα μέτρα προ των πυλών φέρνει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και για μετά το 2018.
Αν και οι Ευρωπαίοι δείχνουν να ικανοποιούνται με τον «κόφτη», το ΔΝΤ -το οποίο θεωρεί ρεαλιστικό τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% του ΑΕΠ- απαιτεί μέτρα 4,5 δισ. ευρώ εφόσον η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους συμφωνήσουν σε πλεονάσματα 3,5%.
Το Ταμείο ζητά μέτρα-σοκ για την τσέπη των πολιτών, στα οποία περιλαμβάνονται αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ αλλά και άγριο τσεκούρι στο αφορολόγητο.
Ειδικότερα:
i. Αύξηση συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα από 13% σε 14% ή 15%.
ii. Αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος και ύδρευσης, από 13% στο 24%.
iii. Νέα μείωση του αφορολόγητου για μισθούς και συντάξεις, από 8.636 ευρώ σε 5.000-6.000 ευρώ.
iv. Κόφτη στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου που θα συνδεθεί και με την αξιολόγηση, δηλαδή μειώσεις μισθών και απολύσεις.
v. Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, δηλαδή επιπλέον «τσεκούρι» 20%-40%.
vi. Κατάργηση ή μείωση των επιδομάτων με ενσωμάτωση στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Τσακαλώτος: Πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας
«Η Αθήνα θέλει να βάλει τέλος στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς μέσω ενός "έντιμου συμβιβασμού"», σημειώνει την ίδια ώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Reuters. 
Ο υπουργός Οικονομικών υποδηλώνει μία προθυμία να κάνει παραχωρήσεις στα μέτρα που πρέπει να συμφωνηθούν, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η έλλειψη ευελιξίας από τους θεσμούς θα μπορούσε να πυροδοτήσει το αντιευρωπαϊκό κλίμα στην Ευρώπη.
«Η ελληνική έκφραση είναι ότι θα πρέπει “να βάλουμε νερό στο κρασί μας”. Δεν μου αρέσει η έκφραση γιατί δεν συμπαθώ το νερωμένο κρασί, αλλά αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω, να έλθουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος
http://www.star.gr/politiki/349990/isopedwsh-me-4o-mnhmonio-aykshseis-se-fpa-deh-eydap-ndash-tsekoyri-se-aforologhto-tsakalwtos-prepei-na-baloyme-nero-sto-krasi-mas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου