ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Αγάπη μου, είναι αυτό που νομίζεις

H ιδιωτικοποίηση του νερού, που δεν είναι ιδιωτικοποίηση, αλλά είναι


"Αγάπη μου, δεν είναι αυτό που νομίζεις". Την κλασική ατάκα των ενόχων για απιστία θυμίζει η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν είναι ιδιωτικοποίηση. Διότι θα κρατήσει το δημόσιο το 51%, πλην όμως θα εκχωρήσει το managment.
Σα να λέμε ότι εγώ θα παραμείνω ιδιοκτήτρια του 51% του σπιτιού μου, όμως θα μπεί μέσα ένας ξένος, ο οποίος θα αποφασίζει πότε και πόσο θα φάω, πότε θα κοιμηθώ και πότε θα ξυπνήσω, αλλά κατά τα λοιπά θα έχω τον έλεγχο.
Ας πούμε καλύτερα την αλήθεια, που είναι αυτή που νομίζουμε. Πέρυσι συμφωνήθηκε η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου (εκτός από την ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ, αυτά περιλαμβάνουν και σχολεία κλπ) στο νέο υπερταμείο, το οποίο θα αποφασίζει τη ρευστοποίηση τους με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα.
Μάχη δίδεται φυσικά όσον αφορά τη στελέχωση του υπερταμείου, αλλά κι εκεί τα μηνύματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα: Είναι μάλλον απίθανο οι δανειστές να επιτρέψουν την τοποθέτηση στο υπεραταμείο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που θα βάζουν εμπόδια στη "νεοφιλελεύθερη θρησκεία" των ιδιωτικοποιήσεων.
Το περίεργο είναι ότι σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, η συνταγή της ιδιωτικοποίησης του νερού μάλλον απέτυχε, εξ ου και οι επανακρατικοποιήσεις δικτύων ύδρευσης σε χώρες όπως η Γερμανία, η οποία κατά τα άλλα δίνει το στίγμα σε όλη την Ευρώπη υπέρ άλλης πολιτικής λογικής. Ο δήμος του Βερολίνου πράγματι πριν δύο χρόνια έδωσε 600 δισ ευρώ για να επανακρατικοποιήσει την εταιρεία ύδρευσης της πόλης. Και από προσωπική εμπειρία μπορώ να επιβεβαιώσω ότι στη Γερμανία, όπου οι εταιρείες ύδρευσης ήταν εδώ και πολλά χρόνια ιδιωτικές, το νερό της βρύσης δεν πίνεται σχεδόν πουθενά.
Το ακόμη πιο περίεργο είναι πως χθες στη Βουλή αυτά τα είπε ο φιλελεύθερος Σταύρος Θεοδωράκης. Ενώ και το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε το σοσιαλιστικό εαυτό του άλλων εποχών και δήλωσε μαχητικά κατά της ιδιωτικοποίησης αγαθών όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια.
Η ΝΔ φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ ότι αλλάζει στάση, είναι όμως απορίας άξιον εκείνη τι θα έκανε στη θέση του; Δε θα έβαζε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ στο υπερταμείο, όπως ζητά ο γαλάζιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης σε μία έξαρση αντιμνημονιακής δεξιάς;
Το κύριο ζήτημα στα δύο αυτά αγαθά, που υποθέτουμε ότι κάθε λογικός άνθρωπος συμφωνεί πως είναι κοινωνικά και επιβάλλεται να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτά, είναι ποιος θα ορίζει την τιμολογιακή πολιτική και ποιος θα διασφαλίζει ειδικά στην περίπτωση των υδάτων, την ποιότητα. Αυτό είναι το θέμα και όχι εάν η ιδιωτικοποίηση είναι ιδιωτικοποίηση, που -μεταξύ μας σύντροφοι- είναι.
*H Βίκυ Σαμαρά, είναι αρχισυντάκτρια του Πολιτικού Τμήματος του NEWS 247
http://news247.gr/eidiseis/gnomes/vicky-samara/agaph-moy-einai-ayto-poy-nomizeis.4286676.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου