ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016

Μειώσεις ως και 22% στις επικουρικές συντάξεις

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1-6-2016 για 145.000 χαμηλοσυνταξιούχους προχωρά τώρα αναδρομικά από την ίδια ημερομηνία στις μειώσεις των επικουρικών και των κύριων συντάξεων, που περιλαμβάνει ο πρόσφατος αντιασφαλιστικός νόμος 4387/2016, ώστε να εξοικονομήσει μέσα στο 2016 1,8 δις ευρώ, για να τα διαθέσει για την αποπληρωμή ενός δημοσίου χρέους, που ούτε είναι δίκαιο αλλά ούτε και δυνατό να αποπληρωθεί, παρά μόνο εάν ο ελληνικός λαός εξανδραποδιστεί οικονομικά και κοινωνικά.
 Μειώσεις ως και 22% φέρνει το πρώτο κύμα περικοπών στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις 6 Ταμείων, με τις περισσότερες απώλειες να καταγράφονται στους συνταξιούχους που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας.
 Το δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα μειώσεων των επικουρικών, που θα φτάσει μέχρι και 40%, θα ξεσπάσει το Σεπτέμβρη, όταν θα γίνουν και οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις, που υπερβαίνουν μηνιαία τα 2.000 ευρώ μικτά.
 Το ψαλίδι ξεκινά από τις συντάξεις των τριών επικουρικών ταμείων του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ), του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, του ΟΤΕ-ΕΛΤΑ και του επικουρικού των αστυνομικών ΤΕΑΧ).
 Οι επικουρικές, που θα πληρωθούν στις 2 Αυγούστου οι συνταξιούχοι των παραπάνω 6 Ταμείων, αναπροσαρμόστηκαν από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) σύμφωνα με τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο 1387/2016 και τα ποσά που θα πληρωθούν έχουν μειώσεις, που κυμαίνονται γύρω στο 20%, εφόσον το άθροισμα από κύρια και επικουρική σύνταξη υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ μικτά.
 Τις μεγαλύτερες απώλειες μάλιστα θα έχουν, όχι μόνον οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική λόγω γήρατος, αλλά οι δικαιούχοι αναπηρικών επικουρικών συντάξεων, τους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν τους εξαιρεί από το νέο σύστημα και τις περικοπές!
 Οι συνταξιούχοι με αναπηρία από 80% και άνω είχαν εξαιρεθεί από τις μειώσεις που είχαν επιβληθεί από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, αλλά όπως φαίνεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα των επικουρικών συντάξεων του Αυγούστου, δεν εξαιρούνται από τις νέες περικοπές.
 Εξίσου μεγάλες είναι και οι περικοπές στους συνταξιούχους γήρατος από τα επικουρικά του Δημοσίου. Οι μεγαλύτερες περικοπές εμφανίζονται στο επικουρικό των δημοτικών υπαλλήλων (ΤΑΚΔΥ), γιατί το ποσοστό αναπλήρωσης που προβλέπει ο ασφαλιστικός Νόμος 4387/16, είναι σημαντικά μικρότερο και φτάνει στο 15,75% του μισθού για όσους έχουν 35ετία και στο 18% για όσους έχουν 40 έτη εργασίας, από 20% που ήταν για όλους μέχρι σήμερα.
 Ο «κόφτης» πιάνει μάλιστα όλα τα ποσά επικουρικών, ανεξάρτητα από το αν είναι πάνω ή κάτω από τα 100 ή και τα 150 ευρώ, καθώς το κριτήριο των μειώσεων δεν είναι το ύψος της επικουρικής σύνταξης, αλλά το αν το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης ξεπερνά τα 1.300 ευρώ μικτά.
 Τον επόμενο μήνα και στην πληρωμή της 2 Σεπτεμβρίου, έρχεται το δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα μειώσεων, καθώς μπαίνουν στον «κόφτη» οι επικουρικές πολλών Ταμείων με περισσότερους συνταξιούχους, όπως του ΙΚΑ, των εμποροϋπαλλήλων, του ΝΑΤ, των τραπεζών και όλων των υπόλοιπων ΔΕΚΟ.
 Στα Ταμεία αυτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, οι μειώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα διαπιστώσουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου στην πληρωμή των επικουρικών συντάξεων στις 2 Αυγούστου.
 Στο ΙΚΑ, για παράδειγμα, αναμένονται περικοπές άνω του 20%, αν ληφθεί υπόψη ότι περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι με αναπηρία άνω του 80% που είχαν εξαιρεθεί από τις μέχρι τώρα περικοπές. Στα πρώην επικουρικά Ταμεία των ΔΕΚΟ (όπως της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ κλπ) οι περικοπές θα είναι της τάξης του 25%, ενώ οι επικουρικές που είχαν άλλοι φορείς (όπως του Ταμείου Ναυτιλιακών Πρακτόρων, των εμποροϋπαλλήλων, του ΝΑΤ, των τραπεζών κλπ) θα μειωθούν έως και 40% (σ.σ. κυρίως στο επικουρικό των Ναυτιλιακών Πρακτόρων).
 Οι συνταξιούχοι δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρακολουθούν απαθείς και απογοητευμένοι την εξαέρωση των συντάξεων και τον αφανισμό τους. Θα πρέπει να ξαναβγούν στους δρόμους των αγώνων, για να ανατρέψουν τις μνημονιακές πολιτικές και όσους τις εφαρμόζουν ή τις στηρίζουν, πριν οι συντάξεις τους γίνουν φιλοδωρήματα και ο ίδιοι πάμφτωχοι ζητιάνοι.
http://www.economist.gr/index.php/politics-6/2012-02-09-11-14-22/21632-meioseis-os-kai-22-stis-epikourikes-syntakseis?tmpl=component&print=1&layout=default&page=

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου