ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Η κυβέρνηση αδειάζει υπουργό της και βουλευτές - Σακελλαρίδης: «Θα είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και εντός και εκτός»

- Στις 5 το απόγευμα, στο Μ. Μαξίμου, θα συνεδριάσει η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης
- Αύριο θα ξαναρχίσουν οι συσκέψεις του Brussels Group
- Για την δόση του ΔΝΤ: «Στο βαθμό που είμαστε σε θέση να πληρώσουμε, θα αποπληρώνουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις και ευθύνη της κυβέρνησης είναι, να είναι σε θέση να αποπληρώνει όλες αυτές τις υποχρεώσεις»
- Ανυπόστατα τα περί capital control - «Τέτοια σενάρια είναι κακόβουλα και χρησιμοποοιύνται με τρόπο καθόλου υπεύθυνο», είπε σχολιάζοντας δήλωση της Ντόρας Μπακογιαννη

Δεν έχουν περάσει ούτε 24 ώρες από την δήλωση του υπερυπουργού της κυβέρνησης, Νίκου Βούτση ότι «η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τα χρήματα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα!» Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα το πρωί. Οι κύριοι Βίτσας και Χουντής δήλωσαν ξεκάθαρα ότι λεφτά δεν υπάρχουν. 


«Δεν ξέρω αν είναι θέμα ωρών, σίγουρα είναι θέμα σύντομου διαστήματος, αυτός είναι ο σκοπός της κυβέρνησης, μέχρι τέλος Μάη - αρχές Ιουνίου, να είμαστε σε θέση να έχουμε μια συμφωνία αμοιβαία επωφελή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς εάν είναι θέμα ωρών να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία. «Η κυβέρνηση στοχεύει και έχει βάσιμες αξιώσεις, ώστε αυτή η συμφωνία να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό», τόνισε.

Συνεδριάζει στις 5.00 το απόγευμα η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης


Ανακοίνωσε ότι σήμερα στις 5 το απόγευμα, στο Μ. Μαξίμου, θα συνεδριάσει η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης και ότι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες σταμάτησαν χθες το βράδυ με σκοπό να συνεχιστούν αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες. Για το εάν θα πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αποπληρώνει τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές υποχρεώσεις της. Τα προβλήματα ρευστότητας είναι γνωστά, είπε, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει να είναι συνεπής και πως και γι' αυτό επιδιώκει να έχει σύντομα μια συμφωνία. Σημείωσε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την καταβολή μισθών και συντάξεων στα τέλη Μάη.

Για το εάν είναι αντιφατική η θέση που εξέφρασε για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων σε σχέση με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών που δήλωσαν ότι πρέπει να μην πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ εάν δεν υπάρχουν χρήματα, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι είναι γνωστά τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία και πως όταν υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης που το λένε αυτό, το κάνουν επειδή γνωρίζουν ότι αυτά τα προβλήματα δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας. Αυτό που λεω εγώ από τη δική μου πλευρά, που ειναι και πάγια θέση της κυβέρνησης», συνέχισε, «είναι ότι στο βαθμό που είμαστε σε θέση να πληρώσουμε, θα αποπληρώνουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις και ευθύνη της κυβέρνησης είναι, να είναι σε θέση να αποπληρώνει όλες αυτές τις υποχρεώσεις». Σημείωσε δε ότι είναι και ευθύνη και των δανειστών να είναι συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις και απαιτήσεις.

Για το εάν η 5η Ιουνίου αποτελεί καταληκτική ημερομηνία για συμφωνία, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν βάζει καταληκτικές ημερομηνίες ούτε τελεσίγραφα και συμπλήρωσε ότι λόγω των προβλημάτων ρευστότητας υπάρχει επιτακτική ανάγκη και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη να επέλθει μια συμφωνία.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup όταν θα είναι ώριμες οι συνθήκες



Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του eurogroup, σε συνεργασία πάντοτε και με τους θεσμούς, όταν έχουν προκύψει μέσα από τις διαπραγματεύσεις οι ώριμες συνθήκες αυτό να λάβει χώρα.
«Εμείς ευελπιστούμε ότι αυτό θα γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει σενάρια περί capital control, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, με αφορμή σχετική δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι «τέτοια σενάρια είναι εντελώς ανυπόστατα, είναι σενάρια κακόβουλα και χρησιμοποοιύνται με τρόπο καθόλου υπεύθυνο». Σημείωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να έχουμε capital control και συμπλήρωσε ότι καλό είναι όποιος κάνει τέτοιου τύπου δηλώσεις να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Όχι σε συμφωνία λιτότητας



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως το τι χαρακτηρίζει μια μνημονιακή ή όχι συμφωνία είναι το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει, για να προσθέσει ότι μια συμφωνία λιτότητας, που μειώνει μισθούς και συντάξεις και φαλκιδεύει όλους τους ρυθμούς ανάπτυξης, εντάσσεται στο μνημονιακό πλαίσιο. Υπογράμμισε, ότι όταν ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί μια μνημονιακή συμφωνία, σημαίνει ότι αυτή θα βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών των περασμένων ετών.

Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την πεποίθηση και την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί και υπογράμμισε ότι μια τέτοια συμφωνία για να φτάσει στην ΚΟ θα πρέπει να έχει περάσει από τον πρωθυπουργό και πως τόσο αυτός όσο και το υπουργικό συμβούλιο, δεν θα δεχτούν μια συμφωνία που δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά της έντιμης συμφωνίας, που ορίζονται από την εντολή που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Ανέφερε ότι είναι κάποια ζητήματα ανοικτά, το ζήτημα του ΦΠΑ, το ασφαλιστικό, το ζήτημα των δημοσιονομικών, δηλαδή του πρωτογενούς πλεονάσματος και το ζήτημα για τα εργασιακά. «Σε σχέση με το ύψος των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, από όσο γνωρίζω, υπάρχει μια σύγκλιση απόψεων και με τους θεσμούς», είπε.

Για το εάν εξετάζει η κυβέρνηση να «πακεταριστούν» σε μία οι 5 δόσεις του Ιουνίου, είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο, «δεν έχουμε εξετάσει τέτοιο ενδεχόμενο και δεν έχει τεθεί στην κυβέρνηση κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο».

Ενιαία συμφωνία


Ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση συζητά για μια ενιαία συμφωνία που θα μπουν όλα αυτά τα θέματα που έχει αναγγείλει ο πρωθυπουργός στις ομιλίες του στο συνέδριο του Economist και στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, «θέλουμε μια συμφωνία που θα δίνει πραγματικές λύσεις και ανάσες και στην οικονομία και στην κοινωνία». Είπε ειδικότερα είπε ότι το χρηματοδοτικό ζήτημα, των χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, της μη περικοπής σε μισθούς και συντάξεις και του επενδυτικού πακέτου, είναι ζητήματα που η κυβέρνηση θέλει να υπάρξουν σε αυτή τη συμφωνία. Για το εάν μπορεί να «σπάσει» χρονικά η συμφωνία, τόνισε ότι «μιλάμε για μια συμφωνία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλα αυτά» και πως η εφαρμογή του καθενός από όλα αυτά προφανώς δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα, φέρνοντας ως παράδειγμα το επενδυτικό πακέτο: «π.χ. αν πούμε για επενδυτικό πακέτο, δεν σημαίνει ότι πατάμε ένα κουμπάκι και ξεκινάει η ανάπτυξη. Εκ των πραγμάτων θα υπάρχουν κάποιες χρονικότητες».
Ως προς το επενδυτικό πακέτο που διεκδικεί η κυβέρνηση, σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι να κατανεμηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει πραγματική διάχυση των οφελειών στο ευρύ κοινωνικό σύνολο. «Δεν έχουμε σκοπό», είπε, «να στήσουμε μια νέου τύπου ολιγαρχία», για να προσθέσει ότι στόχος είναι μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα να μπορέσει να πάρει ανάσα η κοινωνία και η οικονομία.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=405113&catid=9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου