ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Colpo grosso για το ταμείο των εισηγμένων ΔΕΚΟ Πηγή:www.capital.gr

Των Νίκου Χρυσικόπουλου-Χάρη Φλουδόπουλου
 
 
“Μοντέλο” Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι πρόκειται για εισηγμένες εταιρείες που οφείλουν να ακολουθούν ορθές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης, στην περίπτωσή τους όμως αρκεί η ισχύς του βασικού μετόχου. Ο λόγος για τις εισηγμένες και υπό κρατικό έλεγχο δημόσιες επιχειρήσεις με υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, που έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθούν κρατικές ανάγκες.
 
Το θέμα είχε αποκαλύψει το «Κ» σε δημοσίευμά του στις 19 Ιανουαρίου με τίτλο «Σενάρια εσωτερικού δανεισμού με τα ταμεία των κρατικών εταιρειών», επισημαίνοντας ότι πιθανός στόχος είναι τα συνολικά 2 δισ. ευρώ διαθέσιμων από εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος, σε περίπτωση που επιδεινωθούν τα προβλήματα ρευστότητας. Στο στόχαστρο βρίσκονται τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα μεγάλων ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΛΘ, τα ΕΛΠΕ ή η ΕΥΔΑΠ. Καθώς ως εισηγμένες εξαιρούνται από τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά διαθεσίμων όλων των φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ στην ΤτΕ, επιλέγεται η μεταφορά μέρους των διαθεσίμων τους μέσω της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αύξησης των μερισμάτων που διανέμουν από τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης.
 
Το πρώτο δείγμα γραφής δόθηκε ήδη από χθες, όταν κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ (το δημόσιο έχει μεταβιβάσει το 74,25% της εταιρείας στο Ταμείο, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων) ζήτησε να αυξηθεί το προς διανομή μέρισμα, από τα 0,70 ευρώ που ήταν η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου, σε 1,95 ευρώ ανά μετοχή.
 
Με δεδoμένο ότι το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει κατά 100% το «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» και συνεπώς ελέγχει έμμεσα τα δικαιώματα ψήφου, η νέα πρόταση έγινε αποδεκτή. Αυτό σημαίνει ότι από το ταμείο του ΟΛΘ θα βγουν προς διανομή στους μετόχους 19, 7 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 14,6 εκατ.ευρώ (αντί 5,2 εκατ. ευρώ βάσει της πρότασης του δ.σ.) θα κατευθυνθούν στο ΤΑΙΠΕΔ και από εκεί προς όποια χρήση αποφασιστεί. Να σημειωθεί ότι και στην περυσινή γενική συνέλευση είχε αποφασιστεί η αύξηση του διανεμόμενου ποσού (4 ευρώ/μετοχή, το οποίο αντιστοιχούσε σε τακτικό μέρισμα 0,6 ευρώ συν 3,4 ευρώ επιστροφής κεφαλαίου), αφορούσε όμως διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων. Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική χρήση του ΟΛΘ, στο τέλος του 2014 η εταιρεία διέθετε ταμειακά διαθέσιμα 78,7 εκατ. ευρώ, από 96 εκατ.ευρώ στο τέλος του 2013.
 
Πλέον η προσοχή στρέφεται στην ΕΥΔΑΠ, η ετήσια γενική συνέλευση της οποίας είναι προγραμματισμένη για τις 29 Απριλίου, δεδομένου η εισηγμένη διαθέτει ένα από τα πιο γεμάτα ταμεία μεταξύ των εισηγμένων ΔΕΚΟ, ύψους 233 εκατ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο σε συνεδρίασή του έχουν αποφασίσει να εισηγηθεί στη γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2014 ποσού 21,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή. Ήδη έχουν ακουστεί αρκετά σενάρια, με κυριότερο εκείνο και της επιστροφής κεφαλαίου προς τους μετόχους της εισηγμένης ή της σημαντικής αύξησης του μερίσματος, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΟΛΘ. Στην ΕΥΔΑΠ, το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει άμεσα ποσοστό 34% της εταιρείας, ενώ στο ΤΑΙΠΕΔ έχει παραμείνει το 27,30%.
 
Ωστόσο, δεδομένων των αναγκών για άντληση πόρων από το Δημόσιο, το οποίο αποτελεί τον κυριότερο μέτοχο της ΕΥΔΑΠ, στην αγορά θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει παρέμβαση του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ στη γ.σ. για το θέμα του μερίσματος, ώστε να αυξηθεί το ποσό των 13 εκατ.ευρώ περίπου, βάσει της αρχικής πρότασης.
 
Αντίστοιχα, στην ΕΥΑΘ με ταμειακά διαθέσιμα 50 εκατ. ευρώ, η πρόταση διανομής για το μέρισμα ανέρχεται σε 0,121 ευρώ.
 
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της ΔΕΗ που έχει ταμείο 424 εκατ. ευρώ, η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη. Πέραν του ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ “λογιστηρίου” και πραγματικού ταμείου, λόγω των ανεξόφλητων και των καθυστερήσεων στις πληρωμές των λογαριασμών, η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει και σημαντικά μεταβλητά κόστη. Έτσι ενώ μπορεί να είναι η εταιρεία με τα περισσότερα μετρητά στο ταμείο της, ωστόσο η ίδια καλείται να αγοράζει – και μάλιστα σε συνάλλαγμα – καύσιμα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) για τις ανάγκες του συστήματος αλλά πρωτίστως των νησιών (όπου λειτουργούν πετρελαϊκές μονάδες.
 
Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί τις γενικές συνελεύσεις της τέλη Ιουνίου ή Ιούλιο, ενώ τα μερίσματά της ήταν περιορισμένα ακόμη και τις χρονιές με κέρδη. Το 2013 είχε δώσει 0,025 ευρώ για τη χρήση του 2012, το 2013 δε διένειμε μέρισμα ενώ για το 2014 η κερδοφορία μετά από φόρους ήταν 91,3 εκατ. ευρώ έναντι 225,3 εκατ. Ευρώ ζημιές (περιλαμβανομένου και αναβαλόμενου φόρου 228,3 εκατ. ευρώ)



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου