ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Κ. Πουπάκης προς Τρόικα: "Δεμπορεί ένας ολόκληρος λαός να υποφέρει απλά για να ικανοποιούνται οι υπολογισμοί ορισμένων οικονομολόγων"

ΔΕΛΤΙΟΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 27Μαρτίου 2012


Κ. Πουπάκης προς Τρόικα: "Δεμπορεί ένας ολόκληρος λαός να υποφέρει απλά για να ικανοποιούνται οιυπολογισμοί ορισμένων οικονομολόγων"
"Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ανθρώπινεςζωές που τα περιθώρια ανοχής και αντοχής τους έχουν εξαντληθεί", υπογράμμισε,μεταξύ άλλων, ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκηςεκπροσωπώντας - εκ μέρους της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων -το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της Τρόικα. Οι κκ Όλι Ρεν (Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΕπίτροποςΟικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων), Jorg Asmussen  (Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και Poul Thomsen (ΑναπληρωτήςΔιευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου)συμμετείχαν σε ανταλλαγή απόψεων με θέμα "Οικονομικήκαι Κοινωνική Κρίση στην Ελλάδα" που διεξήχθη στο πλαίσιοκοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών& Νομισματικών Υποθέσεων και Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων τουΕυρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΟΈλληνας Ευρωβουλευτής, σε μια εξαιρετικάκρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και το λαό της, απηύθυνε σειρά ερωτημάτων προςτους εκπροσώπους της Τρόικα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια κοινωνικήςχρεοκοπίας.

(Ακολουθεί όλο το κείμενο της παρέμβασης του Κ. Πουπάκη)

" Θα ήθελα κατευθείαν να ρωτήσω:

Πώς αξιολογείτε τις κοινωνικές     επιπτώσεις της «συνταγής» των μέτρων που επιβάλατε; ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΖΟΥΜΕ καθημερινά - με μια ανεργία να     καλπάζει στο 21%, ένας στους 2 νέους να είναι άνεργος και να οδηγούνται     μαζικά στη μετανάστευση, με ΑΣΤΕΓΟΥΣ και ΣΥΣΣΙΤΙΑ, αφού το 30% των     συμπολιτών μας ζει πια κάτω από τα όρια της φτώχειας μετά από τις συνεχείς     μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Ειδικότερα, μάλιστα, όταν σε κάθε τόνο     όλοι διακηρύσσετε ότι είμαστε στα «μισά» της διαδρομής αποτελεί πια     ερώτημα τί επιφυλάσσει στους πολίτες το υπόλοιπό της, όταν με τα     μέτρα που έχουν επιβληθεί - η χώρα ήδη βουλιάζει σε μια  ύφεση που     ξεπερνά σωρευτικά το 15%,
·       με το 20%των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να βάζουν λουκέτο ως το τέλος του χρόνου σε μια"στεγνή" από ρευστότητα αγορά,
·       μεσυνεχείς νέους φόρους και καθημερινά χαράτσια που υπονομεύουν την ανάπτυξη καιτις επενδύσεις...

Πώς είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ διακηρύσσει τον κοινωνικό διάλογο εντούτοις να     συμμετέχει στην προώθηση και επιβολή νομοθετικών παρεμβάσεων
·       πουκαταργούν ομόφωνες κοινωνικές συμφωνίες και συλλογικές συμβάσεις
·       οδηγώνταςστην ακραία λιτότητα και σε οριζόντιες περικοπές;

Και τέλος, πιστεύω ότι δεν μπορεί     να αφήνεται από κανέναν ένας λαός να υποφέρει για να ικανοποιούνται οι     υπολογισμοί ορισμένων οικονομολόγων και να μη λαμβάνεται υπόψη ότι πίσω     από τους αριθμούς κρύβονται ανθρώπινες ζωές, που τα περιθώρια ανοχής και     αντοχής τους έχουν εξαντληθεί, ο κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών εντείνεται     - αφού ενώ οι πολίτες οδηγούνται στην εξαθλίωση δε βλέπουν φως στο τούνελ     παρά τις σκληρές θυσίες που τους επιβάλλονται.

Βεβαίως και υπάρχει αναγκαιότητα δημοσιονομικής προσαρμογής, ο στόχοςόμως αυτός είναι εφικτός μόνο μέσα από την υιοθέτηση ενός νέου μείγματοςαναπτυξιακής πολιτικής. 

Οικονομική βιωσιμότητα και κοινωνική συνοχή είναι έννοιες αλληλένδετες,είναι σε κάθε περίπτωση «συγκοινωνούντα δοχεία»".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου