ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΕΝΩΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Email: enosisypallilon@gmail.com

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Αποκρατικοποιήσεις

Αναδημοσίευση από : http://eleftheriskepsii.blogspot.com

Γρ. Νικολόπουλος

Σε λίγο καιρό θα αρχίσουν οι αποκρατικοποιήσεις. Είναι κάτι που ουσιαστικά έχει γίνει ήδη, μια και η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου περνάει στο περίφημο «Ταμείο» με σκοπό την πώληση. Σε λίγους μήνες ή σε ένα-δυο χρόνια οι δημόσιες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, τα λιμάνια κ.λπ. θα ανήκουν σε ιδιώτες και πολλές από αυτές σε ξένους πολυεθνικούς ομίλους. Στον σύγχρονο κόσμο δεν είναι ούτε παράξενο ούτε παράλογο να ελέγχει κάποιος ξένος όμιλος τον εθνικό πλούτο μιας χώρας, όπως το δίκτυο υδροδότησης ή ηλεκτροδότησης.

Το ερώτημα είναι σε ποιον βαθμό θα έχει δικαίωμα ο Ελληνας πολίτης να κατέχει μετοχές αυτών των εταιρειών οι οποίες διαχειρίζονται τον εθνικό του πλούτο. Διότι με την αποκρατικοποίηση γεννάται αυτόματα το ενδεχόμενο ο ξένος πολυεθνικός όμιλος που αποκτά την πλειοψηφία των μετοχών να θελήσει να βγάλει την επιχείρηση από το Χρηματιστήριο μαζεύοντας το 100% των μετοχών της. Σε αυτή την περίπτωση ο Ελληνας δεν έχει δικαίωμα ούτε σε ένα στοιχειώδες ποσοστό συμμετοχής στον εθνικό πλούτο και στα κέρδη που παράγει.
Γιατί τα λέω όλα αυτά; Διότι υπάρχει η αφορμή, την οποία δίνει η μετοχή του ΟΤΕ. Αν παρακολουθήσει κανείς την πορεία της, θα διαπιστώσει ότι κατρακυλάει καθημερινά από την αρχή του χρόνου, ενώ το Χρηματιστήριο έχει ανέβει. Η κατρακύλα αυτή είναι αδικαιολόγητη και οι πληροφορίες λένε ότι πωλητές είναι ξένα και μάλιστα γερμανικά funds. Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ έχει αγοραστεί από την Deutsche Telekom. Οι εκτιμήσεις χρηματιστών είναι ότι οι Γερμανοί ιδιοκτήτες θέλουν να αναγκάσουν τους μικρομετόχους να πουλήσουν όλες τις μετοχές τους ώστε να αποκτήσουν το 90% της εταιρείας και να τη βγάλουν από το Χρηματιστήριο για να προσπορίζονται όλα τα κέρδη που θα προκύψουν από τη διαχείρισή της.
Αν λοιπόν οι ξένοι αγοραστές δημοσίων επιχειρήσεων τις βγάζουν από το Χρηματιστήριο, ο Ελληνας πολίτης δεν κερδίζει τίποτα απολύτως από τη δημόσια επιχείρηση. Δεν έχει καν το δικαίωμα να κερδίσει. Και φυσικά δεν έχει κανέναν λόγο στη διαχείριση της πρώην περιουσίας του. Ποιος είναι ο λόγος που πουλάμε τη δημόσια περιουσία; Να μειώσουμε το χρέος αλλά και να απαλλάξουμε τις επιχειρήσεις αυτές από το «πελατειακό» μάνατζμεντ που ασκεί το Δημόσιο. Φυσικά οι υποστηρικτές των αποκρατικοποιήσεων επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι οι ξένοι μάνατζερ θα ασκήσουν καλύτερη διοίκηση και οι επιχειρήσεις θα απογειωθούν προσφέροντας περισσότερα κέρδη στους μετόχους και φόρους στο κράτος.

Δεν θα γίνει, όμως, έτσι αν οι επιχειρήσεις αυτές βγουν από το Χρηματιστήριο και ανήκουν σε ξένους μετόχους. Το ζήτημα ούτε έχει συζητηθεί ποτέ σε κυβερνητικό επίπεδο, ούτε νομίζω ότι απασχολεί σήμερα κανέναν. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό που πρέπει να το σκεφτούμε. Και νομίζω ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει να προστατεύσουν όχι το ιδιοκτησιακό δικαίωμα του Δημοσίου, αλλά το δικαίωμα απόκτησης μετοχών από Ελληνες πολίτες. Και για να γίνει αυτό ένας τρόπος υπάρχει: να είναι υποχρεωτική η διαπραγμάτευση των μετοχών αυτών των επιχειρήσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Και αυτός είναι ένας όρος που πρέπει να μπει οπωσδήποτε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου